Ofta oförtjänt kritik till länet

Vi föreningsledare får ofta höra att vi
missar att utbilda domare som kan döma våra matcher. Jag tycker att den kritiken ofta har varit obefogad åtminstone när det gäller Västerbotten. Vårt lilla distrikt har faktiskt gjort det ganska bra och får enligt mig ofta oförtjänt kritik.

På 80 talet och 90 talet har länet fått fram Anders Hedman, Erik Brandén, Peter Lundin, Niklas Ahlqvist, Derrick Åström, på 00 talet Gustav Pettersson och inflyttade Anja Rubach och snart Robin Herbert.

Västerbotten har dessutom ett tiotal övriga distrikts samt ytterligare ngt förbundsdomare. Nivån är faktiskt ganska god.

Den enda som ”släpptes fram”

av domarbasarna till de finaste uppdragen var Derrick Åström som fick börja döma Svenska Basketligan herr och han fick goda omdömen från de flesta men han valde att sluta tidigt pga arbete och familjen.

Ingen av de övriga har enligt mig riktigt fått stöd och chansen trots att dom var beredda att satsa och döma på högsta nivå. Dom passade kanske inte riktigt in i den profil som man söker.

Bara en av ovan nämnda förbundsdomare är idag riktigt aktiv och tillåts döma i ettan. Åtminstone tre av dem skulle fortfarande klara av att döma i de höga förbundsserierna.

Jag anser att eftersom domarna från Västerbotten allt som oftast inte har fått chansen till de riktiga värde matcherna så har det även påverkat intresset negativt att satsa på att bli domare. 

Finlands nya fortsättningsserier blev en succé. 

I korisliiga herr har man spelat mot varandra 4 ggr i flera år men inför pandemi säsongen beslutade man att bara spela en rak dubbelserie och att i stället genomföra en övre fortsättningsserie med 6 lag och en nedre fortsättningsserie med 6 lag.

Lagen tar med sig de poäng man tog i grundserien. De två bästa från den nedre serien får plats i kvartsfinalerna.

Korisliiga dam gör på samma sätt men med fem lag i den Övra serien och fem lag i den nedre varav lag 1-3 går till kvartsfinal. Finland är allt som oftast steget före Sverige.

I Finland utser man månadens spelare. 

Bland damerna blev Sara Toemina med förflutet i Södertälje vassast i februari med 25.8 p, 10.8 r, 3.6 ast.

Cannabis olja till sina e-cigaretter blev ödesdigra för UMMC stjärnan Brittany Griner. Hon fastnade i tullen i Ryssland och riskerar nu långt fängelsestraff och har nu blivit en bricka i det politiska spelet.

Godmiddag