SBL herr får fler lag om bara 2 utländska spelare tillåts

Under rubriken Diskussionsforum har en person från Köping ställt frågan hur vi skall få en bredare och jämnar basketliga.

Det finns en flora av åsikter i det ämnet men jag tror att alla fattar att det är en fråga om ekonomi. 

Ni som läser HOOPS vet att min medicin för att jämna ut förhållandenanågot är en begränsning av utländska spelare till bara två och en reducering av antalet omgångar på ngt sätt.

Det skulle innebära att fler lag har råd att deltai SBL och det skulle innebära att de amerikanare som landar i Sverige skulle få bättre betalt och vara lite bättre än de flesta som kommer hit idag. Bättre jänkare kostar mer så enkelt är det.

Bättre och mer sevärda amerikanska spelare skulle locka mer publik även idag och inte bara på 70, 80 och 90 talet.

De  lag som dominerar SBL herr och dam är de som har mest pengar och faciliteteroch dom vill inte backa utan deras och många ”förståsigpåares” åsikt är att det är upp till de övriga att skaffa resurser för att kunna konkurrera. 

Jag förstår den tanken men om vi fortsätter med samma upplägg som idag då kommer vi knappast att få fem (5) lag till in i SBL herr under de närmaste fem åren.

I SBL dam är förhållanden annorlundaän i herrligan. De flesta spelarna i SBL dam tjänar nästan inga slantar på sitt basketspelande och man spelar endast en rak dubbelserie. 

Det innebär att klubbar har råd med fyra utländska spelareoch någon bra svensk spelare. Det har inneburit att ligan är jämnare än på länge. Tyvärr så har inte publiken upptäckt det eftersom pandemin har tvingat många att stanna hemma. Kanske är det för tillfället rätt format för SBL dam men förhoppningsvis inte ett bestående format.

McCarty-Williams verkade inte vara särskilt skadad    i matchen mot Uppsala och det var bra för det vore trist om ligan tappar en sådan bra sevärd spelare.

Luleå formligen sköljde över dem utan att i princip ha kunnat träna under den senaste tiden. Om hon kan spela på samma sätt på måndag mot Wettarna då är hennes bone bruies skada av lindrig art.

Luleå segern med 61 poäng borta får A3´s förlust nyligen med 17p borta mot Uppsala (utan Tivenius) att framstå som en gåta oavsett tillgängliga spelare.

Det är dyrt att träna och spela match med ett ungdomslag i Umeå. 

När mitt ungdomslag spelar match då kostar hallen mellan 350 – 550 kr beroende på vilken hall vi spelar i. Aktivitetsbidraget täcker en liten del av kostnaden. Matchtaxa oavsett hall i Skellefteå är 100 kr/match.

Varje träning för ett ungdomslag i Umeå kostar lika mycket per timme som det kostar för ett elitlag  – det är inte rimligt anser jag. Jag kan inte förstå hur de tänker här inom politiken och på Umeå Fritid när det gäller just detta.

Det borde finnas någon form av differentiering. Ett innebandylag har ca 20-25 spelare. Det är tillräckligt många för att täcke HELA lokalkostnaden för träningen.

För alla sporter i Umeå med 3 – 15 deltagare blir varje träningstimme en utgift. För lag med 15 – 25 deltagare (innebandy, fotboll, hockey) blir varje träningstimme en inkomst.

I senaste HOOPS började jag lista de 10 spelare som har tjänat mest dollar i NBA.På plats nummer tio (10) ligger Akeem Olajuwon, som under sin karriär drog in 200 miljoner dollar. På plats nummer nio hamnade David Robinson också han med 200 miljoner dollar. 

På plats nummer 8 ligger Grant Hill med 250 miljoner dollar och på plats 7 Vinnie Johnson med 400 miljoner dollar. Shaguille ONeel ligger också på 400 miljoner på plats 6.

Godmiddag