”Djungeltelegrafen” gick

Antalet utländska spelar i SBL är en het fråga det kan jag utläsa från besöksfrekvensen på HOOPS .

Jag har fn mellan 500 – 600 besök på HOOPS under en vanlig dag. När jag skrev om mina åsikter om antalet utländska spelare då gick ”djungeltelegrafen” runt om i landet och hela 1153 läste just den texten.

Jag tippar att om jag skulle ha haft en omröstning då skulle minst 60% ha röstat för max två (2) utländska spelare i ligorna.

Jag  drar den slutsatsen utifrån de reaktioner via mejl och telefon som jag har fått veckan direkt efteråt. Alla håller med om att två utländska spelare räcker. Knappast ”restaurangklubbarna”.

Vi har idag många duktiga svenska basketspelare inom landet och i utlandet (USA skolor) som skulle kunna höja kvalitén på SBL om resurserna skulle fördelas på annat sätt.

Jag hör ofta argumentet att de utländska spelarna är billigare men det argumentet köper inte jag. Investera i stället i några svenska spelare med ett långtidskontrakt som Klara Lundqvist i Södertälje. SBBK har haft den här strategin i många år.

Umeå BSKT har investerat i sina egna spelare genom att satsa på en professionell tränare i Boris Balibrea. Egna produkterna blir kvar i stan.

Satsningen på Balibrea har också lockat några talanger till Umeå och inte några feta kontrakt. Bra träning och coachning väger tyngre.

Södertälje har återigen visat vägen   och jag är säker på att det kommer mera från dem.

Lundqvist är en investering som kommer att betala sig flera gånger om när någon utländsk förening vill ha henne innan kontraktstidens utgång.

Det är inte första gången som SBBK har tecknat lågt avtal för att försäkra sig om payback.

Det skall dock mycket till om Södertälje skall ta sig till slutspel.

Dom måste i princip vinna allt från och med nu samtidigt som lag som t ex Alvik, Mark och Eos bara får vinna 3-4 av den 9-10 matcherna som dom har kvar. 

Jag tror inte att det räcker för SBBK i år om dom inte får hjälp från ”högre makter” som jag skrev för en vecka sedan.

Det börjar bli lite parodi över vilka matcher som får skjutas upp eller inte.  Jämtland fick skjuta upp matchen mot BSKT med kort varsel trots att dom har bred trupp. Är det skillnad på lag och lag ? 

Nästa vecka har BSKT match mot Norrköping hemma på tisdag och hemma mot Luleå på fredag.

Det blir intressant att se vad som händer.

Blir det uppskjutet om gästerna får några sjuka eller skall matcherna spelas om BSKT har några sjuka.

Borås mot Högsbo var ingen höjdare.

Högsbo spelade riktigt illa igen mot Borås men den här gånge lyckades dom i alla fall skärpa sig och manövrera hem matchen.

Nofuente är långt ifrån den form som vi har sett henne i tidigare. Hon var inte snabb i steget och inte i leapen heller. Hon hinner knappast nå toppformen innan den här säsongen är över. Nya Luna Castro visade inget i den första matchen.

Norrköping,  BC Luleå eller Jämtland.

Vem vinner kampen om Ramstedt ? Om han tar steget tillbaka till Sverige då blir det till Norrköping – tror i alla fall jag. Där är det mesta bekant. Där känner han sig hemma. Där har han hög status.

Det är tufft ute i de Europeiska lagen. Inte ens en MVP och firad stjärna i den svenska basketligan platsar.

Rally Mästaren Mattias Ekströmvalde pengarna i Piteå jippot före SM tävlingarna i Umeå i februari. Ridå.

Godmiddag