Halleluja för ett helt uppslag basket i papperstidningen

Men fortfarande inte en rad om damlaget i basketettan. Jag tror att det är många fler än jag som tycker att dom förtjänar besök av en reporter när dom spelar hemmamatch. Laget kan jämföras med B-lövens damer som spelar i en likvärdig serie men som har en bra bevakning, men det ju hockey.

Mina kompisar tycker att det är roligast att titta på matcherna i damettan 

Nya lag som man aldrig har sett och pga att det spelas frejdigare basket än i SBL med högt tempo och ofta med helplans eller halvplans press från motståndarlagen.

När skall förresten damlagen i Umeå börja spela med helplans och halvplanspress. Om man skall komma någonstans då måste man våga ta lite risker.

I SBL är det för det mesta ett kompakt väloljat nästan ogenomträngligt man man försvar vilket innebär att det för det mesta blir distansskytte i matcherna. Jag tror att publiken vill se lite annat och då framförallt fart när man kan spela med fart. 

Om matcher är långsamma då kan man själva driva upp farten med ett pressande försvar men coacherna verkar köra med både livrem och hängslen om du förstår vad jag menar.

Ettanlaget är på rätt väg men en förutsättning för att nå högre i tabellen till nästa år är att de som vill vara med lägger ner mycket tid på att förbättra fysiken.

Med kondition, snabbhet och styrka kommer man långt i svensk basketboll men det har inte XYZ generationen upptäckt ännu. Kanske inte tränarna heller.

Det finns flera spelare i laget som i en framtid kan bli SBL spelare men 15 åriga Milla Lindblom har just nu största potentialen. 

Jag ser i henne en ny Anna Oscarsson, som var Umeås stolthet från början av 80 talet och en bit in på 90 talet med bl a ett 50 tal A-landskamper och både EM slutspel och OS kval i Söul. 

Anna Oscarsson gjorde debut i Elitserien som 15 åring 1981 och gjorde det bra. Hon var starter i många matcher redan första säsongen och det berodde på den goda fysiken.

Lindblom är fysiskt stark redan nu och har driv i steget och ett bra skott.  Hon skulle redan till nästa år kunna ta steget till ligalaget om laget skulle spela snabbare och aggressivare basket. Långsamt strukturerat spel är inget för en 15 årig talang.

Luleå tryckte på turbon direkt från start och Mark kom absolut ingenstans. 14 – 0 efter några minuter och + 20 efter några till, som följdes av att Hicks återigen ballade ur redan efter sju minuter och den här gången gick hon för långt och fick lämna arenan och gå till omklädningsrummet och sätta sig i skamvrån. 

Laget drabbades precis som mot A3 återigen hårt pga att lagets viktigaste spelare tappade koncepten.

Jag hade sett fram emot att få se Hicks. Är hon verkligen så bra som dom säger nere i Knallebygden ? 

Jag blev rejält besviken. Hon är förvisso snabbare än de flesta spänstig och har ett bra skott men attityden och humöret tynger ner vågskålen rejält. Det är sådant som gör att framtiden inte ser ljus ut för henne.

Jag klickade snabbt in mig på Södertälje mot Umeå BSKT i ställetoch fick se Balibreas unga killar göra en riktigt strålande insats mot ett starkt Södertälje, som måste ha blivit överraskade över BSKT´s pressande spel på guards och snabba attacker framåt.

De tidigare två matcherna mot Södertälje har förlorats men de har varit ganska jämna. Då har Will Butler varit med och dominerat  spelet nära korgen. När han saknas då måste BSKT spela ett annat spel och det kunde man klara av trots att laget saknar rutin. Bra gjort tycker jag och kanske värt att testa på fler lag.

Det var jämnt halvvägs in i den tredje perioden men då orkade man inte stå emot Södertäljes skickliga och rutinerade spelare som obönhörligen till sist gick ifrån.

Tänk om BSKT skulle ha bara lite mer slantar i sin budget så att man kunde ha en spelare till med kapacitet att spela i förstafemman. Då skulle man kunna utmana och vinna betydligt fler matcher. 

Fick just höra att matchen borta mot Jämtland på torsdag är uppskjuten pga covid i Jämtland.

Om inte smittan avtar snart då blir det tight att slutföra SBL herr säsongen till mitten av mars. Lag med breda trupper drabbas inte så hårt men för ett lag som BSKT skulle tätare matchning vara negativt och inte så sportsligt.

Godmiddag