Fredagstankar

Undrar om Eldebrinkarna är på väg hem till Södertälje redan nu ?

Jag bara undrar eftersom ingen av dem har varit med i laguppställningen i deras proffsklubbar under de senaste matcherna. Kanske är det covid som har slagit till. Igår var Sara Michel återigen starting guard i Bourges.

Är det inte dags att dra ner antalet utländska spelare till max två (2) i både herrarnas och damernas SBL ?
Alla lag i SBL skulle då ha råd att ha två riktigt bra utländska spelare. Jag ser hellre två riktigt bra spelare i varje lag som sticker ut lite extra än som det är nu 2-3-4 mediokra utländska spelare i näst intill varje lag.

Det skulle även innebära att några fler svenska spelare med ambitioner skulle få en chans att satsa mer och tjäna lite bättre än idag. Jag tror att ligan skulle tjäna på det och bli jämnare.

Det kanske även skulle innebära att SBL herr kan utökas med fler lag eftersom fler föreningar då känner att de har råd att hänga med sportsligt.

Titta på spelarna i Södertälje och Jämtlandsom möttes i SBL igår kväll. Freeman är ok men inte ens nära Robertsson som spelade där för några år sedan. Smith är inte bra. I Jämtland har habila jänkare men bara Harris är riktigt bra i mina ögon och han är nu skadad. Det är Jämtlands och Södertäljes svenskar som är bra.

Jag behöver inte gå igenom ligans alla lag för du fattar vad jag menar. Vår liga behöver inte bara rollspelare som man stoppar in i ett system. SBL klubbarna behöver dragplåster för att få mer publik. Det finns inte många idag. 

Är det så att de utländska spelarna som kommer till Sverige är bra men ”inte lika hungriga” som de var förr när de kom till Sverige ?  Är det de svenska coacherna som är snällare idag och inte kräver eller driver sina amerikanare lika hårt som förr ?

I den finska damligan tillåter manbara två amerikanskor från och med i år 21/22. Alla lag har två och resten är finska spelare. Det har förändrat maktbalansen. Lag som tidigare hade svårt att hävda sig mot storstadslagen med större plånbok har tagit stora kliv pga duktiga egna produkter. 

Jag tycker att det borde vara rätt steg att ta för Sverige också eftersom det inte finns lag med rejäla ambitioner att tävla i Eurocup. A3 och Luleå får ursäkta men ökad kvalitet på den svenska basketligan är faktiskt viktigare i alla fall för närvarande.

Max två utländska spelare skulle innebära att ytterligare 20+ svenska spelare tar plats i ligatrupper och förhoppningsvis får kvalitativt bra träning och dessutom spelminuter. Flykten till USA skolor kanske skulle kunna hejdas något. Jag tror att det är rätt tid för att ta det steget i Sverige nu.

I den finska herrligan är fortfarandesex utländska spelare tillåtet. Endast ett fåtal av lagen utnyttjar hela kvoten. De flesta har bara fyra utländska spelare. Flera av de finska landslagsspelarna spelar dessutom i den finska ligan som håller högre nivå än SBL pga många riktigt bra importer.

Kauhajoki försökte sig på internationellt spel i höstas men blev genast utslagna. Jag tror att även den finska herrligan kommer att skära ner till max fyra kanske tom bara två utländska spelare inom kort. Lagen har ändå ingen möjlighet att hävda sig internationellt.

Den finska herrligan Korisliiga startade om igen på onsdagen efter att ha pausat i tre veckor (kloka finnar). Dom har tolv lag i ligan och möter i år varandra bara två gånger (kloka finnar) pga pandemin. Slutspelet startar efter landslagsuppehållet i februari.

Det enda som är riktigt bra med sex importer är att små orter har möjlighet att konkurrera med storstäderna.

Den lilla orten Kauhajoki (lite större än Lycksele) vann guldet senast och har övertygat under hösten och leder ligan. Dom inledde igår efter tre veckors uppehåll med en 28  poängsvinst borta mot klassiska och välkända Kataja från Joensuu. 17 vinster bara två förluster är resultatet hittills. Kouvot är nog enda utmanaren i år.  

A3 mot Mark i morgon kan bli intressant. Båda lagen led svidande nederlag förra helgen. A3 mot Uppsala och Mark hemma mot Södertälje. Båda lagen borde vara rejält taggade inför matchen.

Jag skulle tippa att A3 har lagt ner en timme på att gå igenom hur de skall spela mot Marks zonpressar och zonförsvar. Enligt mig så är det så att laget med de basket smartaste spelarna har inget problem med att möta eller slå en zonpress.

Mark spelar borta mot Luleå på söndag. Jag tippar att all Focus ligger på att vinna mot A3 eftersom dom nog redan vet att dom kommer att kamma noll i Luleå trots deras covid uppehåll. 

Om du missade den tredje och avgörande matchen om vem som går till 16 dels finaler i Champions League mellan Teneriffa mot Karsyjakadå då tar du den ngn gång i helgen. Bra basket, otroligt fysisk men ändå en juste fight, bra domare och juste hemmapublik. 

Ikväll CSKA mot Milanoi Eurolegue kl 18.00 i Viaplay.  Inte konstigt att basketpubliken stannar hemma numera på fredagar och tisdagar när det finns sådan basketgodis i princip gratis på hemma TV:n på SBL´s matchdagar.

Godmiddag