Visby imponerar på mig

Södertälje lyckades äntligen   ta en till vinst och det borta mot Mark.

Vinsten var välförtjänt pga att laget spelade bättre både defensivt och offensivt.

Det såg ut som att Mark skulle kunna ta över matchen när Ellen Åström vrickade foten men hon kunde komma tillbaka och det var troligtvis avgörande.

Mark var återigen framgångsrik med sin zonpress efter poäng och Hicks öste in poäng och jag ser fram emot att få se henne live i Umeå kommande lördag. 

Jag kan inte låta bli att reagera över att domarna inte beivrar att Södertäljes alla tre manliga coacher står upp samtidigt med engagerat kroppsspråk. Sundberg var tom tvungen att mana assistenterna tillbaka vid ett tillfälle. 

Södertälje coacherna följde med sina spelare till avbytarstol och coachade. Det är inte tillåtet att gå utanför coach området. Jag efterlyser konsekvens i alla matcher. 

Att bara 81 loggade in och kollade på matchen visar att intresset för annat än ”sin egen match” fortfarande är väldigt lågt i Sverige och att det även visar sig i publiksiffrorna i hela landet utom i Luleå där ”nästan alla har spelat basket”.

Visbys vinst borta mot Alvik var imponerande eftersom Alvik spelade som i trance från start och lyckades med allt.

Om McCarville hade fortsatt med att matcha de som spelade med flow då kunde matchen ha varit över i halvtid men hon valde att rotera in spelare och det klassiska inträffade. Dom tappade sitt flow.

Visby hamnade aldrig i panik utan de spelade systematiskt som ett lag med bra självförtroende ofta gör och malde ner Alvik. I andra halvlek var det bara ett lag på banan. McCarville var uppgiven och tog inte ens timeout när Visby gick ifrån. Just det såg illa ut , annars var Alviks spel i första perioden strålande.

Noterade att Alvik fortfarande kliver fram och ”bumpar”/tacklar spelare i rörelse. Det är inte tillåtet. Domarna tog en sådan avblåsning men borde ha tagit fler. Domarinsatsen var ok även om en del avblåsningar togs från för långt avstånd.

Många lag med mobila korgar verkar ha svårt att åka ner till Helsingborg    och spela i deras gymnastiksal med takhängande korgar. Det kanske vore på sin plats att träna på likvärdiga förhållanden innan man åker ner.

Skillnaden mot en riktig baskethall med mobila korgar är som skillnaden mellan grusplan och gräsplan inom fotbollen. 

Halva SBL dam nämligen Alvik, Mark, Högsbo, Uppsala, Wetterbygden, Eos och Helsingborg har fortfarande takhängda korgar som för det mesta har väldigt annorlunda hårdhetsgrad än de mobila korgarna. Undrar hur länge det dröjer innan förhållandena blir likvärdiga i hela ligan.

För varje dag som går blir det allt tydligare att SBBF borde ha pausat SBL herr under januari månad. Det är lite parodi över alla covid uppskjutna matcher.

Det hade inte varit omöjligt att förlänga grundserien en bit in i april och även dra ner slutspelsmatcherna till max bäst av fem.

SBL dam som bara spelar en rak dubbelserie kan genomföras även om en del matcher skjuts upp.

Umeå BSKT som hade planerat   in en vecka med tre bortamatcher tvingas nu troligtvis att resa hem igen eftersom Borås har fått tillstånd att skjuta upp torsdagens match. Återigen en ekonomisk smäll för laget med en mycket liten och ansträngd budget. Hur länge orkar man kämpa vidare.

Jag såg Umeå BSKT mot Sundsvall i BasketEttan herri lördags och kom att tänka på att det är prick 10 år (2011) sedan Sundsvall Dragons tog SM Guld. Tänk så fort det kan gå från firad vinnare till ett juniorlag i BasketEttan. 

Jag hoppas att Umeå BSKT med sina knappa resurser och ganska tunna organisation orkar jobba vidare och förhoppningsvis bygga på och få en bredare grund att stå på. Om inte då blir jag inte förvånad om laget tar steget ner i SuperEttan eller kanske tom BasketEttan redan inför kommande säsong.

Godmiddag