Kul med Basketettan

Söndagen den 10 oktober var en bra dag för basket sporten i Västerbotten även om det blev förlust för båda lagen mot Alvik I BEH & BED.

Det är första gången på länge som Umeå har både herr och damlag i ettan samt herr och damlag i ligan.

Om ungdomsverksamheten kan fortsätta att växa då kanske basketen kan närma sig 1987/88 då basket i länet peakade med KFUM Skellefteå herr i elitserien, Ume Basket dam i elitserien, Skellefteå dam i ettan liksom KFUM Umeå dam och Cometerna UBF dam.

1987/1988 fanns det även tre div 2 damlag nämligen KFUM, Cometerna, IKSU och två herrlag KFUM och IKSU.

Jag tror att det är få idag verksamma ledare och styrelsefolk inom basketen i Umeå som känner till att bredden var mycket bred på den tiden med hela 48 lag i sex (6) Högstadieserierna för flickor och pojkar i åk 7 – 9 och 50 lag i Kommunserien åk 4 – 6.

Klubbarna i Umeå och Skellefteå behövde inte delta i Norrbotten Serien eller Mellan Norrland Serien för att få bra tävlingsmatcher. Både Umeå och Skellefteå hade framskjutna placeringar i JSM och Skol SM (tyvärr utdöd)

Alvik som på söndagen besökte Umeå är en klassisk förening med ett typsnitt som har varit detsamma  sedan Hedenhös och klubben har så länge jag kan minnas bjudit på bra basket. 

Det gjorde man även på söndagen, men jag tror att de blev lite överraskade över att både Umeå BSKT killarna och KFUM Umeå flickorna kunde bjuda på så pass bra motstånd. 

Alla fyra lagen bjöd på aggressiv och fartfylld basket vilket tilltalar publiken, som jag tror kommer tillbaka trots hemma förlusterna. 

BSKT 1 började lite för blygt och hamnade direkt på efterkälken men efter pausen hade man fattat att det var div 1 och att det var dags att börjat ta för sig. BSKT 1 närmade sig till minus 6 men föll.

KFUM överraskade mig med riktigt bra spel och det var kul att se (Moa Dellbro, Matilda Sandberg, Ida Lundgren, Tilda Lundgren spela så bra. 

Nora Strömsten (2004) och Milla Lindblom (2005) som har föräldrar med basketbakgrund blir två egna produkter som snart tar steget upp i SBL – om dom vill.

KFUM och BSKT får det tufft i serien men segrarna kommer och då framförallt på hemmaplan.

Domarna Goniband och Lövgren hade det ganska hett om öronen i herr matchen pga det hetsiga spelet med ideliga kontakter som uppstod vid alla vilda attacker men klarade det rättvist och bra. Dam matchen var en baggis för så duktiga domare.

Det mest positiva var matcharrangemangenframförallt runt dammatchen. Matchprogram, bra speaker och bra musikval förhöjer arrangemanget som till råga på allt drog betydligt mer publik än vad A3 hade på lördagen.

Alviks herrar hade Janel McCarville med sig på coach bänken så jag passade nu på att ta hennes autograf på matchens statistikpapper. Jag har inte velat störa i samband med SBL dam.

En otroligt meriterad dam basketspelare med både WNBA och Euroleague vinster i bagaget. Respekt. Tänk om hon hade varit man – då hade hon säkert haft minst 50 miljoner på banken.

Godmiddag