Jag såg årets hittills bästa match igår

Tack och lov för att Euroleague finns att titta på i Viaplay för SBL herr blir inte bättre år från år. Däremot har SBL dam haft en positiv utveckling de senaste åren och än så länge ser 21/22 ut att bli ett bra år.

Euroleague är basket på riktigt och inte obalanserad och okontrollerad basket med hårresande missar av spelare och domare som kommer i parti och minut i SBL herr. Euroleague dam är inte långt efter herrarna.

Jämtland mot Norrköping var ett skräckexempel på en katastrofal domarinsats. Feldomslutan var många och särskilt i offensiva foul situationer. Icke domsluten minst ett tjog. Var det publiktrycket som rubbade domarna cirklar ? 

Så dåligt brukar det inte vara i en hel match men jag tror att domar konstellationen var olycklig. I stället för att ha samma linje och samarbeta så körde alla tre sitt eget race.

Det kanske är så att domarna är så ”rostiga” så att dom inte klarar av jobbat så här i början på säsongen. Det är isf anmärkningsvärt. Sharro och Andersson x 2 fixade sex matcher i samband med Umeå BSKT´s North Cup utan större problem mer än ordentligt med muskelvärk.

Fredagens match mellan Borås och BC Luleå klarade domarna av mycket bättre.

Borås spelade inte särskilt bra men BC Luleå är helt vilsna i pannkakan. Hur i herrans namn skall det gå på måndag hemma mot Jämtland som är i kanonform redan nu.

Vad håller Smith i BCL på med. Jag skrev i HOOPS om hans naiva beteende när han var i Sverige tidigare men jag trodde att han hade ändrat sig men icke. Honom kan BC Luleå knappast ha kvar för som han beter sig nu så skadar han ju laget.

Matcherna i SBL dam på lördagen var riktigt trevliga. För första gången på nästan 10 år hoppade jag över att se A3 live. Jag tillbringade tiden framför skärmen i stället och scannade av flera matcher men inte Uppsalas storvinst mot Wettarna och Helsingborgs mot Borås. 

Jag såg årets hittills bästa match i alla fall enligt mig i Åkeshovshallen mellan Alvik och Norrköping. 

Båda lagen spelade bra försvar och smart kontrollerat anfallsspel. Lagen följdes åt ända till slutsekunderna. Dara Taylor gav Alvik ledningen med 2 med 8 sekunder kvar. Norrköping fick Taylor Murrey (25p och bäst i laget) helt fri i hörnet men hon missade trean. 

”Skräddarna” (Tailor) designar spelat i dessa lag på ett bra sätt. Båda lagen är enligt mig topp fyra idag. Norrköpings amerikanskor var riktigt bra men även övriga samspelar utmärkt och verkar vara i fin form. Taylor-Lundgren (ännu en) verkar kunna sy ihop det i år också.

Efter matchen Alvik mot Mark för två veckor sedan skrev jag att Mark spelade bra och det utan sin fjärde amerikanska. Nu är hon på plats och då blev det förra helgen seger mot A3 och i lördags en storseger mot Eos på deras hemmaplan. Är det Frank Alm effekt eller fullträff med värvningarna som är orsaken. Jag tror på en kombination. Utan bra jänkare så vinner man inte.

Jag skrev inför säsongen att jag trodde på Visby. De spanska tränarna är trots att de är unga kunniga, entusiastiska och hängivna och kan motivrea till stordåd. Det var precis vad Hernandez lyckades med i Göteborg igår eftermiddag när man vände till vinst borta mot Högsbo. 

Jag trodde på dem som haussade upp Södertälje damerna inför den här säsongen men nu har jag sett dem i tre matcher och laget är dåligt sammansatt dessutom spelar dom alldeles för orörligt och lättförsvarat. Cleasson, Åström och Molina håller bra klass men i övrigt för svagt för att bli topp sex. Södertälje måste nog ”baka om” innan det blir resultat för Sundberg. Utan tillräckligt bra spelare så blir det inga resultat.

A3 satte helt rätt press på Södertäljes spelare med boll och det räckte för att skapa kaos och massor av kontrings chanser som A3 verkligen gillar. Tyvärr blev det ingen riktigt bra match får A3 eftersom Södertälje var så svaga. Däremot gav det självförtroende med en så stor seger men förhoppningsvis inte hybris.

Domarna Goniband och Lövgren visade hur en match skall dömas och följde regelboken exemplariskt.

I eftermiddag är det dags för Östersund hemma mot Luleå.  Alla anser att matchen är en given seger för Lule mot nykomlingen men det tror inte jag alls på. Östersund är bra om dom klara sig från foulproblem på förstafemman och kan då matcha mot vem som helst. Den verbala och enögda hemmapubliken är både i herr och dammatcher en viktig faktor. Det kan bli tight.

Räck upp en hand om du tror på att det var 3000 åskådare på Norrköpings hemmamatch mot Borås. Vad jag kunde se så var inte ens långside läktaren fullsatt och på kortsidorna var det tomt i de döda vinklarna. ”Fake Big Audience” är ett klassiskt sätt att locka publik till arenorna men jag tror inte att det håller längre.

Godmiddag