Umeå är årets idrottsstad igen.

Priset delades ut i samband med Umeå IKs match mot Alingsås. 

Det togs även ett foto men det kändes lite awkvard med tanke på att t ex Umeå FC som spelar i den 3:e divisionen fanns med på bilden trots att dom inte är en faktor i omröstningen. Även Umeå IK s damer som degraderades  väger inte särskilt tungt i bedömningen. Till och med B-löven i den andra divisionen väger ganska lätt. 

Det är faktiskt bara lag i de högsta divisionerna som räknas på riktigt plus individuella topprestationer.

Det är Innebandy (3 lag) , Basket (2 lag) , Badminton (1 lag), Volleyboll (1 lag) som spelar i landets högsta ligor och många Individuella topp prestationer i olika idrotter som avgör till Umeås fördel. Ändå lyfter politikerna fram Björklöven, UIK och UFC i frontlinjen.

Idag hörde jag igen en kommun anställd som sade att framgångarna kommer pga de fina faciliteterna som Umeå Kommun erbjuder. Man blir förvånad över naiviteten.

De idrottsliga framgångarna har inte särskilt mycket ”med anläggningarna att göra”.

Politikerna hävdar genast att det är faciliteterna som gör det utan att med ett ord nämna alla duktiga tränarna och ledarna som ligger bakom framgångarna. Måste kännas trist för dem.

Umeås anläggningar är gamla och slitna. De flesta nya anläggningarna har tillkommit pga privata initiativ.

Det finns massor av städer  runt om i landet som har mycket bättre kommunala anläggningar men som trots det inte kommer i närheten av Umeås idrottsliga prestationer. 

Om det stämmer att så mycket hänger på anläggningar då borde Umeås fotbollslag UIK och UFC snart tillhöra landets högsta serie igen eftersom den nya privatbyggda fotbollshallen kommer att stå klar vid årsskiftet.

Ungefär samtidigt kommer den nya privatbyggda innebandyhallen att stå färdig. Vad kommer det att innebära för andra sporter ? Kommer innebandy trycket att lätta i övriga hallar eller kommer de att få fortsätta att breda ut sig.

Godmiddag