Money talks

Jag trodde att Lampe skulle välja Fryshusetpga sina rötter men där var jag lite för naiv. Jag tänkte att han redan har tjänat tillräckligt och att han vill avsluta med ett par säsonger i Sverige och visa hur bra han fortfarande är 

Det visade sig att pengarna fortfarande är viktigast och ingen kan klandra honom för det. När klubben från Taiwan klev in på scenen då hade ingen annan någon chans alls. Lönen i Taiwan är enligt bra källa 160.000 kr netto per månad plus bra boende, bil, mat och hemresor, alltså en deal på 2 miljoner för en säsong. Ridå för alla svenska klubbar om det är fråga om pengar. 

Oavsett vad så önskar jag Lampe lycka till. Jag har träffat honom vid två tillfällen och samtalet ganska länge med honom och han är öppen och trevlig och har en egen åsikt som han står för och när det gäller hur dagens basket skall spelas så är han givetvis expert pga att han fortfarande är aktiv på högsta nivå.

Personligen ser jag här en möjlighet för det svenska förbundet och svensk basket. Eftersom han vill bosätta sig i Sverige då borde SBBF haka på direkt och fråga honom om han kan tänka sig att hjälpa till med landslag och kanske tom spelarutbildning. 

Jerebko som har restauranger och är yrkesverksam i USA kanske inte kan hjälpa till med sådant. Taylor har sagt nej tack till landslaget och SBBF för länge sedan.

Det är ont om äldre (runt 50-60 år) fd duktiga basketspelare inom SBBF eller runt våra landslag. Jag anser att det är dags att ta nya kliv och visa respekt mot dem och åtminstone fråga dem om dom vill vara med och hjälpa till.

Är det så att dom redan är tillfrågademen har tackat nej till ideellt arbete för svensk basket då får vi respektera det. 

Jag tänker bl a på att Jonte Karlsson som var anställd som landslagschef ett tag och det framgångsrikt tycker jag men försvann för fort. Det har aldrig kommunicerats varför han inte fick vara kvar.

Henrik Gaddefors, 55 år ansvarar för basket utbildningen i Uppsala. Han liksom följande har massor av A-landskamper och medföljande erfarenhet och kunskap. Har någon frågat dem ?

Vill inte Rolle Rahm, 65 år och Olle Håkansson, 48 år  vara med och styra skutan ? Vad gör Mattias Sahlström, 53 år och Henrik Evers, 57 år? Har ni glömt eleganten från Arvika Örjan Andersson, 54 år. 

Är det inte dags att ringa Jonas Fredriksson, 47 år i Högsbo och be om råd ?  Jonas Larsson och Pekka Johansson är aktiva men då som klubbdirektörer. Pekka är ny i SBBF´s styrelse, ett klart steg i rätt riktning. 

Är det någon som vågar ringa en våra mest framgångsrika coacher Bengt Viström, 72 år och fråga om råd ? En större visionär och idéspruta är svår att hitta. 

Det finns fler namn att plocka fram som borde ha tid att hjälpa till lite grand för svensk basket som behöver hjälp, men om ingen frågar då händer ingenting.

Jag har inte nämnt duktiga damer men det finns troligtvis ett antal runt 50 år som skulle kunna bidra på många sätt för att hjälpa svensk basket. Ngn enstaka fd landslagsspelare är fortfarande aktiv ledare men har dom blivit tillfrågade nyligen. Det är nu dom kanske har tid.

Ett problem är att dagens unga spelare inte känner till historien och de äldre hjältarna. Dom kan varenda spelare i NBA men knappt våra egna landslagsspelare.

Vi har inom svensk basket ingen tradition i att hylla våra hjältar. Basketens Hall of Fame och historik borde finnas i Stockholm dit alla basketmänniskor reser titt som tätt. SBBF borde värna mer om historiken.

Vore det inte på sin plats att SBBF reste land och rike runt med det som finns bevarat och visade upp det åtminstone i landets nuvarande basketstäder. Det skulle inte bli så jobbigt och inte alltför många stopp.

Det blev en drömlottning för damlandslaget igen. Bara en trelags grupp och bara Israel och Lettland. Det kommer laget att klara av så det är bara att redan nu börja planera för en riktigt seriös satsning mot EM 2023 i Israel och Slovenien.

Noterar att SBBF har kvar inaktuell text om inställda och flyttade matcher från fjol för att inte tala om bilder på spelare som har bestämt sig för att sluta. Har SBBF haft semester hela sommaren ? Hemsidan borde vara superaktuella dagligen oavsett semester och bilderna borde vara på de spelare som fortfarande är kvar i landslaget.

Godmiddag