Crespi chockade igen när han dagen före matchen…..

Bosnien Herzegovina var alldeles för svåra för Sverige pga JJ eller Jonquel Jones, 198 cm lång med skills för att klara spel i alla positioner och till råga på allt spänst som hon visade redan 2017 i WNBA All Star Game med en dunk.

Sverige underskattade BIH totalt enligt mig med sin galna taktik. Man borde givetvis ha dubblat henne direkt hon fick bollen från start och försökt få henne att forcera eller åtminstone passa bollen till ngn annan.

Sverige spelade mot Jones med en taktik som resonerar så här. 

”Låt henne ha bollen och låt henne göra så många poäng som hon vill bara vi stoppar dom övriga spelarna i laget så vinner vi”. Det är naivt enligt mig. Inte fungerar det på den här nivån. Det hade knappast fungerat att dubbla henne heller för då kliver hon ut i banan i stället och sänker treor.

”They can´t play defence, they can´t play defense, they can´t play defense”upprepade Crespi högt i en time out så att hela Europa kunde höra det. Så pinsamt. Vad tror du att de svenska spelarna tyckte om det. Jag vet för jag vet vad de flesta svenska spelare tycker om coacher som nedvärderar andra. 

Alla såg att dom kunde spela försvar. Sverige kom ju ingenstans. Dom spelade typiskt Balkan försvar där man ”stänger av hjärtat”. Man sätter press på den som har bollen men packar ihop försvaret och tillåter inga layups och sopar ner alla returer. Bra och smart försvar. Defensiven måste inte alltid konstrueras av basket professorer.

Jag tittar på matcherna på Viasat eftersom dom har Magnus Dahlborn som kommentator. Han är överlägset bäst i landet men under midsommarhelgen presenterade Viasat Daniella Hamilton-Carter som expert och det blev en riktig fullträff. Överlägset vassaste experten hittills.

Hamilton-Carter imponerade med stor kunskap om alla spelare och i vilka klubbar dom spelar och dessutom hade hon stor kunskap om lagets taktik och spelsätt.

Det enda som inte var bra det var att hon inte vågade vara kritisk om det som inte var bra men det är förståeligt för det är ju bara ett år sedan hon var en del av laget.

Jag har lite svårt att förstå varför Sverige inte foulade konstant på Jones. ”Hack a Jones” innan skottförsök då blir det bara inkast till det att fem lagfoul har uppnåtts. Crespi kunde ha offrat några spelare för det uppdraget från start. Jones kanske hade tappat flow, vem vet.

Crespi chockade igen när han dagen före match levererade bomben att han slutar coacha helt efter matchen mot BIH.

Jag försöker att förstå hur han resonerade då. Varför gå ut med detta dagen innan ? Var det för att han befarade att han får sparken efter matchen och då ville han vara smart och föregå det beslutet ?

Om han fortsätter med annat landslag eller annan klubb då var det så han resonerade.

Som jag tippade innan EM starten så blev turneringen en framgång för Ryssland. Vinsten mot Spanien var riktigt imponerande.  Spanien kommer inte att få delta i VM i Australien 2022 och det är dags för en ny coach även där. Lucas har blivit omoderno.

Serbien slog ut Belgien från finalen. Domarna tittade på om bollen hade lämnat handen innan slutsignalen men dom borde ha titta mer på serbiskans hand som var i ryggen på skytten.

Om du får chansen att se Kim Mestdagh sista skottförsök igen då tror jag att även du kan se handen som knuffar henne i ryggen i samband med skottförsöket. Det borde ha blivit två kast.

Synd att domarna inte såg det men de tittar ofta där bollen är.

Domarna dömde annars riktigt bra. Hanna Forsberg från Danmark som har dömt Eurocup matcher i Umeå tidigare var förste domare och klockren som vanligt – till sista skottet. Kalpakas fick döma semifinal och det är ett bra betyg till Appe.

Jag hade hellre sett Belgien i final mot Frankrike eftersom att jag tycker att dom spelar en trevligare basket än Serbien.

Det blir en tuff final ikväll och jag tror att Serbiens stenhårda försvar segrar men jag hoppas på Frankrikes finlir. Johannes och Gruda var inte bra i semifinalen. Om dom kommer igång då blir det äntligen guld.

Godmiddag