Är det verkligen fair play ?

74 – 57 blev ett fantastisk bra resultat i premiärmatchen mot Slovakien.

Sverige spelade strålande försvar och kämpade ner Slovakiskorna som verkligen inte är dåliga. 

Defensiven i de tre inledande perioderna var bland det bästa jag har sett av ett svenskt damlandslag sedan 2013. Coach staben skall ha en eloge som lyckades nästan till 100% med taktiken.

Som tur var så spelade inte Slovakien mycket zonförsvar för det är och har alltid varit svenska lags akilleshäl. 

När ledningen var uppe i 28 poäng med 7-8 minuter kvar kom i alla fall en 3 – 2 zon som fick stopp på Sverige som dessutom var ganska trötta och då kom missarna.

Slovakien fick lite flyt och närmade sig snabbt till minus 13 poäng och tvingade fram en timeout av Sverige som fick en möjlighet att samla sig och det gjorde man.

Sverige spelade av matchen på ett utmärkt sätt och vinst med hela 17 poäng var ett suveränt resultat. Allis Nyström var Sveriges X-faktor med bra försvar och stark returtagning. 

Det som inte känns suveränt det är att Crespi till media sade efter matchen att Sverige är chanslöst mot Spanien och att den matchen får man njuta av och att kraften och förberedelserna läggs på matchen mot Belarus.

Crespi är Italienare och det kanske är ett Italienskt taktiskt drag att tona ned förväntningarna på den matchen. Jag tror inte en sekund på att man bara ger bort den matchen. Det är inte svenskt och så kan inte svenska spelare spela. Det finns i vår DNA.

Om Sverige kan spela försvar som igår då är man absolut inte chanslös mot Spanien efter att ha sett dem förlora mot Belarus igår kväll och Spanien kommer inte att spela zon mot Sverige.

Spanien trodde tydligen att dom kunde vinna genom att bara spela ut en ”svagare motståndare”. Det håller inte längre. Basketen utvecklas i alla länder och det går snabbt. 

Jag tror att Belarus kan bli nog så svåra för Sverige. Dom är stora och Spanien kunde inte matcha dem i närspelet. Belarus tog hela 42 returer.

Det var givetvis en skräll att Belarus slog Spanien men den största skrällen svarade Bosnien & Hersegovina för genom att vinna med 70 – 55 mot topprankade Belgien.

Notera att Belarus leds av Adriana Bentley med WNBA bakgrund och BIH av fjolårets toppspelare i WNBA Jacuel Jones. Båda lagen har bra spelare men det är WBA spelarna som är den stora skillnaden. 

Är det verkligen fair play att Bentley och Jones som aldrig har spelat i länderna som dom representerar i EM  skall få delta.  Jag tycker att basketsporten står för fair play men när det gäller detta så gör man bort sig totalt.

Godmiddag