Uppförande kod och lång och trogen tjänst

Har noterat under slutspelet att både expertkommentatorer och förståsigpåare har pratat om att det är kul med trash talk alltså skitsnackunder slutspel och att slutspel är ett annat djur (betyder det att fulspel är tillåtet ?) och att det är krig där ute(i krig skadar man människor)på plan.

Hur rimmar dessa påståenden med införande av en UPPFÖRANDE KOD ? Vilka eller vem skall koden gälla ? Coacher ? Spelare ? Skall styrelsefolk eller högljudd publik på läktaren tystas ?

Det borde vara # 1 i en uppförandekod att inte håna eller försöka förminska, psyka eller skada motståndaren utan att man spelar enligt fair play regler genom att sköta sitt och skita i andra.

Är det så att coacher försöker få spelare att ”komma in i huvudet” på motståndare genom beteende och kommentarer eller är det bara spelare som själva ”hittar på olika tillvägagångssätt” att få motståndaren i obalans. 

En uppförandekod är helt ok med mig men ”vilka poliser” är det som skall upprätthålla detta ? Hur skall dom reagera på flinande spelare som skakar på huvudet, visar med läpparna ”fuck you” eller rullar med ögonen ?

Är det domarna som skall reagera direkt när dom hör skitsnacket eller skall vi ha två (2) domare och den tredje skall vara ”Kod domare”. Blir det tre domare samt kommissarien som kanske får en ny roll som Kod domare UTE PÅ PLAN. Ska SBBF anställa en person som skall övervaka hur uppförande koden följs ute i landet ?

Kommer SBBF att införa en ”visselblåsar” funktion på hemsidan så att spelare och föreningar kan höra av sig ”anonymt” och berätta vad dom har fått vara med om ?

Jag tycker ärligt talat ett det räcker nu med regler och bestämmelser och höga avgifter inom svensk basket. Det vi behöver är i stället MER BASKET, då blir vi automatiskt bättre i basket.

Jag utlovade ett avslutande omdöme och en sammanfattning av domarnas insats under året.

Jag och många med mig anser att domarna har blivit vassare och vassare under säsongen. Om det beror på direktiv från ledningen eller pga att dom har läst HOOPS, står skrivet i stjärnorna.

Det var väldigt tydligt någon gång i januari att domarna mer konsekvent började blåsa på handchecking och rörliga screenar. Tidigare hade man snackat om det men alla dömde olika.

Det som har blivit säsongens fjasko anser jag vara avblåsningarna och icke avblåsningarna på osportsliga foul. 

Jag har sett grova kapningar och nedklubbningar i varje omgång som inte ens har blivit foul. Ett försök att nå bollen som resulterar i lite kroppskontakt bedöms som osportslig foul med 2 kast och bibehållen boll samt kanske 3 poäng.

Fem poäng är ett väldigt hårt straff oavsett om det var eller om det inte var en osportslig foul. Ett rimligt straff kan vara 2 kast oavsett var på planen det inträffar men knappast bibehållen boll.

Domartabellen efter semifinal och final  enligt HOOPS. (Antal dömda matcher) Kalpakas  10 matcher, Nasrollah  8 matcher, Eriksson    8 matcher, Serhaltic.   6 matcher, Racys 6 matcher, Gudelji  6 matcher, Begenicic  3 matcher, Erström 2 matcher, Glocko 2 matcher.

HOOPS Ranking är en högst subjektiv bedömning med vissa influenser men baseras på hur noggrant dessa domare följer regelboken, kroppsspråk och klarar av det mentala och inte på hur trevliga domarna är. 

Racys,Serhaltic,Kalpakas,Erström,Begenicic,Glocko,Nasrollah,Eriksson,Gudelji.

De domare som HOOPS anser också borde ha fått döma i slutspelet är Luna Gogolin, Goniband, Mehmedovic. Uppdragen hade räckt till fler domare som definitivt var värda matcher.

Eftersom de nyss nämnda domarna blev bortplockade så är väl jag helt okunnig att bedöma vilka domare som dömer bra eller så tilldelas uppdragen efter lång och trogen tjänst och inte efter hur bra man dömer.

Godmiddag​