16 lag i SBL är en dröm, 12 lag till 22/23 realistiskt just nu.

Det blev som väntat Kalpakas, Eriksson och Gudelji (sorry för felskrivning) som fick uppdraget att döma final #4 och dom klarade det med en svag 4:a. Varför bara en svag 4:a frågar du.

Anledningen till det är att dom dömde väldigt ojämnt. Rörliga höfter vid P&R spel kunde återigen passera liksom ganska hårda tacklingar av försvarare som jagade anfallare över screens. Ett flertal 3 sekunder till kunde dom ha blåst när Ramstedt ”campade” i området och visst kunde V Gaddefors ha fått åtminstone ngn avblåsning under Norrköpings korg med sig men icke.

19 – 26 i foul är något missvisande den här gången. Norrköping syndade minst lika mycket men restaurang publiken vrålande varje gång en Södertälje spelare kom i kontakt med en hemmaspelare och domarna kunde inte riktigt stå emot trycket men………..

……………vad spelar det för roll nu eftersom slutresultatet blev det rätta. Norrköping vann med 91 – 86 efter en heroisk insats av Södertälje som så när hade blivit en vinst och hemmaplan i match # 5 inför 300  galna hemmafans. Det hade räckt om bara Parks & Rados anfallsspel hade vaknat men icke. 

Det skrivs och sägs mycket om jänkarna och Ramstedt men de som gjorde detta möjligt nämligen Schüberg och Terins glömmer många. Jag hatar samtidigt som jag älskar Schüberg och Terins. Snacka om fighters och vinnarskallar som dessutom båda har bra skott.

Norrköping har spelat trevlig basket hela säsongen och jag är glad att kollisionen mellan Carr och Stokes uppe i Umeå som innebar hjärnskakning och flera veckors frånvaro från spel med laget inte påverkade slutresultatet. GRATTIS !

HOOPS har vid flera tillfällen berört ämnet om att det finns planer hos de styrande om en utökning av lag i SBL herr.

Vid torsdagens match mellan Norrköping och Södertälje intervjuades ligans talesperson Bo Sundberg i pausen där han nämnde att en utökning till 16 lag kan bli aktuell till 2022/2023.

Det var nog många ETTAN klubbledare som hickade till och fick kvällskaffet i luftstrupen när dom hörde det. 

Självklart startade spekulationerna direkt. Frågan är om det var meningen att det skulle komma ut eller om Sundberg bara råkade säga för mycket.

Det finns många åsikter om hur en liga med 16 lag skall se ut. De nuvarande toppklubbarna kommer med stor sannolikhet att förespråka en återgång till 90-talet och A1 samt A2 med 8 lag i vardera serien.

Fyra (4) matcher mot lagen i den egna A1 gruppen (28 matcher) och max två eller helst bara en  (14 alt 7 matcher)  mot lagen i A2 gruppen alltså totalt 42 eller 35 matcher. Tillbaka till 90-talet med 42 matcher i grundserien – sinnes.

Jag är ganska säker på att inga lag från Superettan eller Basketettan kommer att acceptera den egoistiska tanken från dem som jag kallar för ”restaurang klubbarna”. Det blir helt enkelt för dyrt och ointressant. Det är inte intressant att tävla om man har minimal chans att vinna det är enkel ekvation att räkna ut.

En förutsättningför genomförandet kommer att vara att alla är överens omen vanlig rak dubbelseriemed trettio (30) matcher och därefter slutspel och nedflyttningsserie för nedflyttning skall vi ha för att höja temperaturen.

Jag tror också att det krävs en nedskärning av de utländska spelarna till max två (2)för att alla lag skall en rimlig chans att få ihop ett någorlunda konkurrenskraftigt lag och ekonomi.

Det bör även vara möjligt för söder lagen att spela dubbelmatcher vid varje långresat ex i Luleå och Umeå fr+sö på samma resa eller Östersund och Ockelbo. Givetvis samma för lagen från norr när dom skall resa söderut.

Troligtvis måste man även lätta något på tävlingsbestämmelsernavad det gäller matcharrangemang och antalet domare m.m. Kostnaderna måste hållas nere om detta skall kunna bli en verklighet. Visst vore det kul med enliga som täcker nästan hela landet.

Vi måste ta ett steg tillbaka och sänka kraven för att om några år återigen ta steg framåt.

Godmiddag.  

I morgon kommer HOOPS domar ranking efter slutspelet.