Fegade ur helt och kvittade

Södertälje överraskade Jämtland med en 3 – 2 zon som man stod kvar i stora delar av matchen. Jag älskar zonförsvar för det tvingar motståndarna till att visa om dom har spelförståelse eller är beroende av spelsystem.

Södertälje utnyttjade Jämtlands akilleshäl nämligen svag guardsida och svagt distansskytte och ”de stora killarna” kan inte vinna matcherna ensamma.

Solevic lämnades helt fri vilket gjorde honom så konfunderad så att han inte kunde skjuta i de enklaste öppna två poängerna.

Chuck försökte lösa upp zonen med screenar på toppen och med stor spelare i mitten och med skytte i hörn men Södertälje gjorde nödvändiga justeringar hela tiden utan att behöva byta försvar.

Degernäs behövde inte ens ta time out för att få nödvändiga justeringar i zonförsvaret gjorda.

Lewis i Jämtland borde givetvis ha fått komma in direkt för att skjuta men fick sitta kvar för länge. Det var nog gameplanen som inte skulle ändras.

Zekovic sköt bra några minuter men försvann. Guinn som brukar kunna sätta treor rakt framifrån kom aldrig in i läge.

Jag har sällan sett Langevine och Dawson så dåliga. Dom var faktiskt ”helt vilsna i pankakan”.

En taktisk fullträff av Degernäs men, det var ändå en jämn match så Jämtland kommer igen redan på lördag.

Domarna dömde väldigt strikt och bra i första halvlek men gjorde det klassiska misstaget att höja toleransen mer och mer ju närmare slutet på matchen som man kom.

Det behövdes bara en eftersläng av Parks på Zekovic för att utlösa tumult som borde ha fått helt andra konsekvenser.

Domare Eriksson stod tre meter ifrån och kan inte ha missat Parks arm rakt upp i ansiktet på Zekovic. Varför blåste han inte ?

Om domarna hade tagit foulen på Parks med 2.13 kvar och 77 – 70 så hade det varit slut där.

Säkringarna gick i stället för Zekovic som jagade Parks och sprang medvetet in i V Gaddefors med full kraft och knuffade dessutom honom. 

Domarna fegade ur helt och gav dubbla osportsliga foul. Med kvittning sopade man problemet under mattan när man egentligen borde ha diskvalificerat Zekovic. 

Jag fattar inte att domarna inte tänker på historiken mellan lagen. Genom ett mellanmjölksagerande så hällde man bensin på brasan och vem som helst kan räkna ut att det kommer mera.

Fram till paus var domarbetyget en 4.5 över lag men slutbetyget blir knappt godkänt efter en så mesig andra halvlek. 19 – 19 i foul borde ha varit minst 25 – 25.

Lite höjdar basket fick jag i alla fall se igår. Fjolårsmästarna i Champions League Teneriffa mot Strasbourg slutade med 86 – 88 till fransoserna och stor succé för den unga finska coachen Lasse Tuovi. 

Godmiddag