Konditionen är avgörande på elitnivå

Det visade sig att Luleås kondition var väldigt avgörande för semifinalserien mellan A3 och Luleå. Dom tröttade snabbt ut A3 med sin tempostarka basket från den första till den sista minuten i match fyra.

Varje gång Luleå tog en retur eller fick en stulen boll ja tom efter att A3 hade gjort poäng så svarade Luleå med lanebreak och A3 hade svårt att täcka upp och att hinna med. Luleå gjorde många poäng på det viset.

Luleås defensiv har fungerat väldigt bra mot A3 med press på bollen, styrning till sidan, bra hjälp bakom och stängt för attacker på baslinjen. Jag tycker att A3 borde ha anfallit med sina vassa guards rakt framifrån där det är svårast att försvara.

A3 har utan tvekan spelare för att kunna ta sig till final men staben har inte lyckats att få fram det som behövdes för detta. 

Stach och Thompsons skador har påverkat en hel del för att inte tala om skadan på Mazionyte, men man spelar med dom spelare man har.

Om ”bossen” fortfarande har ett finger med i spelet i A3 borde bokslutet innebära en rejäl makeover och då menar jag över hela linjen.

Domartrion gjorde ett bra jobb ända fram till slutminuterna men dom kunde utan minsta tvekan ha tagit 2 – 3 foul vardera på båda lagen de sista två men då hängde man inte med. ”Vågade man inte blåsa” det är min fråga. Betyget blir i alla fall Goniband & Lune Gogolin 4.5 och Sarajlic 4.0

Luleå är i final och det gläder mig som Norrbottning och jag har ju tippat att Luleå vinner guldet igen. Det gjorde jag redan i september som den frekventa HOOPS läsaren vet. 

Alvik spelar snabbt men jag tror att Luleås kondition väger tyngst när vi är framme vid match fyra eller fem.

Söndagens höjdpunkt blev damernas final i Euro Cup mellan Reyer Venecia och Valencia som spanjorskorna vann med 80 – 81 efter att ha avgjort med två satta straffar med en sekund kvar på klockan. 

Tempot och atletismen är det som imponerar mest på mig. Jag är övertygad om att det är en av de största skillnaderna mellan svenska spelare contra toppspelare i andra ligor ute i Europa både herrar och damer. Dom är helt enkelt mycket mer vältränade FYSIKT.

Godmiddag