”Inget nytt på semifinal fronten”

Efter att ha sett de första semifinalerna så får jag nog tänka om.

Det var nog lite naivt av mig att tippa fem matcher i båda, men jag har en tro på lite erfarna coacher och litar på att dom har ett och annat i sin repertoar som dom kan plocka fram när det blir allvar.

Jag trodde också att både Fredriksson och Enjebo skulle satsa allt på att sno den första matchen och jag fick se Fredriksson göra ett seriöst försök med det men inte Enjebo.

Fredriksson satsade och spelade varierande helplan press och varierande zonförsvar med lite man man för att ta bort Alviks snabba spel och det lyckades. Dessutom lyckades man med en del stulna bollar. Det höll i dryga 30 minuter men Högsbo orkade inte genomföra den taktiken fullt ut.

Tyvärr så hade två riktigt petiga skitfoul i matchinledningen på Perry en avgörande betydelse för match utvecklingen. Perry hade 3 foul efter fem minuter. Om Högsbo kan få slippa sådana foul då kan dom vinna hemma i morgon.

Jag måste säga att så vitt jag såg så spelade Enjebo som vanligt. Han litar till sitt grundspel med varianter men dom spelen kan alla lag i ligan vid det här laget och dom kan försvara mot dem och göra det svårt för A3. 

Sandberg mötte A3´s spel med samma defensiv som när dom vann senast.

Degbeon spelade på samma sätt och dom stängde in henne så hon kom helt ur spel. Enda korrigeringen var lite tätare på Degbeon när hon var ute vid tre poäng linjen.

Jag hade hoppats på 2 manna pick and roll samspel från toppen med Thompson och Degbeon och med Stach och Uhrström som öppna skyttar och Forasté i short corner men icke. 

Jag hade hoppats på att Stach skulle få komma springande runt 2-3 screenar runt för att få läge för sitt mycket fina skytte samtidigt som Thompson kunde spela en mot en mot Ponturo men icke något sådant.

A3 gjorde inget nytt utan spelar som dom har spelat hela säsongen och tyvärr så tror jag inte att det räcker särskilt långt. Man måste nog ha några jokrar att spela ut i en semifinal för att kunna vinna en jämn match.

Kanske kan det bli en seger på hemmaplan pga suveräna individuella prestationer men knappast mer. Jag hoppas att jag har fel för jag vill se bra basket.

A3 kom aldrig in i det spel som dom vill spela och det berodde på Sandbergs utmärkta taktik om hur de skulle försvara.

Luleå var det bättre laget igår men det var trots allt inte särskilt mycket som skilde lagen åt. 

Det som var riktigt illa det var det gråa laget. Dom kunde ha delat ut minst en handfull foul till på båda lagen. Betyget max en 3:a uppe i Luleå för hela gänget.

A Nyström drog handen i ansiktet på Forasté vid sin layup. Jusevicius stod 3 meter ifrån utan åtgärd. I fotboll blir det direkt gult kort. Tre domare och ändå missar dom det.

Framförallt borde domarna klara av att ta alla stegfel men det var ju SVT sändning ”så dom ville väl inte blåsa på alla fel”.

Det fanns många syndare som borde ha blivit avblåsta för stegfel. Alla vet att A Nyström och Westerberg ofta trippar med fötterna. Igår blev det minst tre gånger vardera per halvlek nära korgen och det resulterade ofta med poäng.

Det mest anmärkningsvärda med matchen var att Thompson gjorde 20 poäng i första halvlek och noll i den andra. 

Sandberg sade efter matchen att hon bara spelade vanligt försvar. Det var inget särskilt med det. Camara Ponturo spelade nära henne och Thompson kom helt av sig. Hon skulle ha behövt hjälp från medspelare och coach i det läget.

Tänk vad några bra screenar hade kunnat åstadkomma för Thompson eller bara några egna en mot en attacker mot Camara Ponturo men icke.

Stach gjorde 20 poäng men var ärligt riktigt svag. Missade det mesta i första halvlek. Trots öppna 3 p lägen dribblade hon närmare och missade. Hon uppträdde tveksamt och litade inte på sitt normalt fina skott. 

Vintsiliaiou har kapacitet men tror jag måste få starta och få grönt ljus för att driva upp tempot. Speed och en mot en samt hoppskott från 4-5 meter är hennes spel. 

Du fattar att det finns sparkapital i A3 laget om coacherna bara kan få ut lite mer av sitt material. Dags för lite kreativitet och risktagande.

I kväll en högtidsstund med landets bäst komponerade lag Borås i Umeå Sporthall. Tyvärr måste den spelas helt utan publik och det är trist för de som gillar snabb och bra basket skulle älska att se matchen live.

Jag har stuckit ut hakan och tippat att Borås i år tar hem det på riktigt och det grundar jag på Klassen, Woodson, Person och Johansson. Ingen annan har sådana suveräna skyttar som back court spelare och dessutom är dom alla riktigt vassa attackspelare och det blir avgörande.

Godmiddag