Blir det trauma och brunt i brallan som avgör semifinalerna ?

Noterar att mrbasket.se/HOOPS har haft mellan 700 och 1000 besök dagligen flera gånger den senast veckorna.

Kul även om du inte alltid håller med mig i mitt filosoferande.

Det är helt normalt med en ökning och i linje med hur det har varit de senaste åren då vi närmar oss slutspel.

Spelare och coacher pratar om att dom ser fram emot semifinalerna och finalerna och man säger tom att ”det blir trevligt” men, de som är idrottspsykologer säger ju något helt annat.

De flesta normala idrottsutövare är nervösa och oroliga att misslyckas. Inte ens i en lagsport kan man gömma sig och särskilt inte om man spelar mycket. 

De som sitter på bänken och inte får spela eller bara får några få minuter de känner sig oftast inte delaktiga och särskilt ansvariga om det går åt skogen.

Ett fåtal elitidrottare får inte dessa känslor och blir aldrig nervösa utan dom bara kör på. För dem finns inga spärrar. Ibland blir det stor succé. Misslyckande kan däremot tas väldigt hårt.

Jag menar att det till väldigt stor del är fråga om ledarnas uppträdande och relation till de informella ledarna i laget som avgör om laget kommer att lyckas vinna. 

Under min tid som coach i damligan och basketettan har mitt personliga agerande haft både positiv och negativ inverkan på resultatet. Det är inte bara spelarna som spelar och avgör matcher.

Jag tror ingen i A3 kommer att kunna säga att det var trevligt efteråt om semifinalen slutar med 3 – 0 till Luleå. 

Om A3 slår ut Luleå då sitter Sandberg löst. Duvet säkert hur mycket skit dom fick ta för två år sedan då Högsbo slog ut dem redan i kvartsfinalen. Visscher valde att sluta direkt efter säsongen.

Jag har tippat 3 – 2 till Luleå och det gör jag pga att dom har hemmaplansfördel men jag tror också att deras mer varierade spel kommer att väga tungt.

Jag tror även på 3 – 2 mellan Alvik och Högsbo. Även här väger hemmaplan fördelen över men om McCarville sviktar då väger det över för Högsbo.

I alla matcher kommer coachningen att vara viktiga faktorer. Fingertoppskänslan om vilka som skall spela tillsammans  avgör matcher. Fredrikssons coachning blir viktig igen för att nå resultat. 

Detsamma gäller Enjebo. Om han har några jokrar att spela ut såsom olika press över hela plan eller ett snabbare passing game spel då kan det avgöra.

Om en spelare får flow då skall hon spela anser jag men det gör ofta inte coacher utan byter ut dem efter kanske 3 raka treor.

Till syvende och sist så måste domarna ta sin roll på allvar och göra sitt yttersta för att inte avgöra matcher. Det gäller att vara med från första till sista sekunden och blåsa på allt som är fel enligt regelboken. 

”Att låta lagen spela om det” = kriga/fightas om det är inte aktuellt. Då är det ofta domarna som avgör matcher.

Härom dagen fick UConn damerna i NCAA slutspelet en fribiljett till semifinalen när domarna inte tog en hård foul i den sista sekunden som absolut kunde ha varit avgörande, men vem vet. Hon kanske hade missat straffkasten.

B-löven fixade inte match ett trots stort övertag på planen 3/4 delar av matchen, tio helsidor i lokaltidningen och hundratals minuter streaming bara den senaste dagarna.

Har spelarna fattat hur viktigt det är för hockeyfansen i Umeå att laget tar sig till SHL och redan börjat få brunt i brallan. 

Godmiddag