Grattis A3 !

A3 tog sig med möda och stort besvär förbi Södertälje och nu blir det bäst av fem mot Luleå och det är jag riktigt glad över. Grattis A3 !

För den normalt ganska stora publiken vid ett derby mot Luleå blir det live stats eller streaming.

Basket är som bäst live och jag hoppas att publiken inte har glömt det. 

Varken Thompson eller Stach gjorde bra matcher i Södertälje men det räckte i alla fall eftersom Degbeon var så suverän. Södertälje kunde inte kontrollera henne. Hon är atletisk och snabb. Brown i Södertälje hade ingen chans alls.

Forasté har fått sin chans nu när Mazionyte blev skadad och hon gör det väldigt bra med följsamt bra försvarsspel och bra avslut.

A3 skulle ha vunnit lättare om dom hade kunnat få upp tempot i matchen. Jag är säker på att det är nyckeln till vinst mot Luleå. Om A3 spelar gåbasket mot dem då vinner Luleå.

Det blir minst fyra kanske fem matcher innan finalisten är klar och det grundar jag på att A3 den här gången ställer upp med fullt lag och det är stor skillnad mot senast då både Thompson och Stach saknades.

Alla tror på Alvik mot Luleå i final men A3 kan slå ut dem om topp sju i A3 levererar. Thompson, Stach, Vintsilaiou, Forasté och Degbeon matcher Luleås starters. Kanske blir det övriga bänken hos A3 som avgör om dom inte kommer upp i godkänd nivå. De senaste matcherna har dom inte spelat bra.

Norrköping blev helt perplexa av att Högsbo vågade spela 2-2-1 press mot dem från start högt upp i banan. Snacka om surprise effekt för pappa Fredrikssons taktik. 

När Taylor Lundgren tog time out för att korrigera då skruvade Fredriksson bara lite i positionerna men fortsatta och återigen med framgång. 

Molina som troligtvis hade kunnat luckra upp pressen saknades den här gången mycket. 

Norrköping tappade självförtroendet ganska tidigt i matchen. Dom insåg att det skulle vara svårt att orka ta igen underläget.

Det gläder mig att se Fredriksson spela både zonpress och zonförsvar trots att det av finsmakarna inte anses som fiiiint. En bra zon har alltid varit min favorit eftersom den ofta ger mig chansen att spela kontringsspel innan motståndarna har hunnit organisera försvaret.

Jag har hört liga coacher mena att det inte går att spela zonpress i herrarnas basketliga eftersom lagen är för bra och slår den omedelbart. Det anser jag vara helt fel.

Däremot krävs det för det första spelarmaterial som klarar av jobbet och därtill kunskap och hårt jobb av en coach för att få en zonpress att fungera bra. Jag tror att många av de coacherna mellan 25 – 40 år saknar den kunskapen. Fredriksson har den.

Norrköping kanske kan vinna i Göteborg på tisdag kväll om Molina är tillbaka annars är det nog över.

Domarna gjorde bra insatser i båda kvartarna enligt mig.

Bardagij 4.5, Nefatti 4.5 och Murad 4.0 dömde stabilt i Södertälje förutom några hårda påspringningar som borde ha blivit foul. Som tur var så fördelade sig dessa jämnt mellan lagen.

I Norrköping skötte sig domarna Mehmedovic 4.5, Mandic 4.5 och Murad 3.5 också bra. Det var glädjande att se att man inte överlät det till lagen att som det heter ”spela om det” eller som det betyder -”fightas om det”. Det får inte vara den som kommer undan med fler överträdelser som vinner.

Kommentatorerna i Södertälje pratande om att ”man måste få spela fysisk basket” men frågan är vad dom menar med det. Vad är fysisk basket ?

Om dom menar tackla, knuffa, hålla i då är dom fel ute. Det är 3X3 basket.

Det är inte tillåtet att sätta en flat screen och sedan ”följa med lite” eller rotera och screena med rumpan. Det ÄR rörligt screen.

För övrigt var kommentatorerna och grafiken både i Södertälje och i Norrköping alldeles utmärkta så det blev riktigt bra produktioner av Solidsport som med råge överträffar det SVT presterat hittills.

I kväll spelar Jämtland hemma mot Norrköping. Normalt skulle jag säga att det blir en seger för Norrköping med 10-15+ men efter kollapsen i Luleå så vet jag inte var dom står längre. Har dom kommit in i en formsvacka ?

Jämtlands märkliga match i Borås gjorde mig också konfunderad.

Dom spelade så bra och så smart från start och Solevic som jag inte trodde skulle funka alls i laget var strålande men så började Chuck byta runt och laget tappade helt sitt flow och det kom aldrig tillbaka. Undrar om det upprepas i kväll igen ?

Godmiddag