Dags att planera in plan B redan nu.

Hörde ngt om att inga matcher i slutspelet kommer att få flyttas inte ens pga covid smitta i laget. Man måste ställa upp till spel med det man kan skrapa ihop eller förlora på wo. 

Jag vet inte om informationen stämmer och jag hoppas verkligen att ingen blir drabbad. 

Det vore tragikomiskt om t ex Norrköping som vad jag vet inte har haft ngn covid smitta i laget under säsongen skulle missa semi eller final eller tom ett guld pga en så knasig regel. Tänk om och tänk rätt.

Kan inte känna annat än att det vore tragiskt om ngt lag vinner SM guldet mot ett lag som får ställa upp utan viktiga spelare. Borde bli med covid asterisk i så fall.

Jag tycker också att det är trist att man inte har kvar regeln från den gamla BASKETLIGAN då man kunde få ersätta en skadad nyckelspelare efter stoppdatum för övergångar. Man resonerade på den tiden klokt att det var viktigt att det skulle bli sportsligt och att man skulle kunna hålla samma nivå på matcherna i ligan.

Ta en titt på A3 som har tappat Mazionyte med en svår knäskada. Det är omöjligt att ersätta henne nu. Laget har tappat en spelare som svarat för 20% av lagets poäng i grundserien. A3 borde vara ute ur bilden när det gäller snacket om guldet pga den skadan eller kan Uhrström, Forasté och Rosendahl fylla luckan?

Det förekom väldigt mycket diskussioner på 90-talet om det var rätt eller fel att ha regeln med möjlighet att ersätta skadad spelare. Man hänvisade bl a till att det kunde bluffas med att sjukskriva ngn start spelare som inte riktigt höll måttet så att man kunde byta ut honom. En horribel konspirationsteori. 

Om en läkare intygar sjukdom/skada som hindrar allt spel då måste man tro på det. Om det inte stämmer då äventyrar läkaren sin legitimation. Det var bättre förr åtminstone när det gäller detta.

Noterar att Umeå BSKT har anmält lag till Basketettan herr.

Eftersom SBBF troligtvis vill ha 12 lag i norra resp södra så blir det ett ja till BSKT. Riktigt roligt. För första gången kommer Umeå att ha herr och damlag i ligorna och dessutom herr och damlag i ettorna. Det är ett bevis på utveckling. 

Den stora frågan är snarare hur det blir med upplägget av serien. Jag tror att det är dags för en Corona anpassad serie till hösten. SBBF måste vara steget före den här gången och ha en plan B klar.

Jag har i HOOPS redan 2014 och flera ggr efter det skrivit om att det är dags att börja med regionala serier även på div 1 nivå som sedan kan avslutas med någon form av slutspel. Varför inte testa detta kommande säsong som troligtvis kommer att störas av coronan i  allafall.

Vi skulle kunna ha en Norr Etta för herrar med Luleå Steelers, RIG Luleå, Umeå BSKT, Jämtland och Sundsvall som spelar en rak dubbelserie med 8 matcher fram till jul. Därefter får segraren gå vidare till ett slutspel mot vinnarna i de övriga (5) regionerna. 

De kvarvarande fyra lagen får spela en fortsättningsserie där lagen återigen möts två ggr. Matcherna kan spelas i s.k bubblor om nödvändigt. 

Nej det blir självklart inget av det som jag filosoferade om ovan. Det skulle väcka reaktioner ute i föreningar och bland makthavare men jag skulle tycka att det var intressant att testa något nytt och det PRONTO.

VK.se skriver idag om att Umeå FC har en ny spelare och varifrån har man tagit texten jo från UFC´s hemsida. Om jag hade varit journalist då hade jag inte plankat texten utan jag hade ringt upp UFC´s sportchef för ett samtal om den nya spelaren. 

Godmiddag