Danmark får min respekt.

Noterar att Degernäs förs fram av Andersson i op.se som ny coach för det svenska herrlandslaget. Jag har även sett och hört andra nämna hans namn i sociala medier.

Jag tycker att tanken är god men frågan är om Degernäs är beredd att släppa coachande på svensk klubbnivå för det kan den coach som blir ansvarig för det svenska landslaget inte ha som huvudsyssla anser i alla fall jag. Det var fel med Bosnic när han samtidigt var i Södertälje och får inte bli fel igen.

De utländska coacher som Sverige har haft de senaste fem åren har varit billiga lösningar eftersom man vad jag hört har betalat för arbetsdager i samband med läger och matcher och inte höga fasta månadslöner. Coacherna har haft heltidsjobb i andra länder.

Om man skall satsa på t ex Degernäs så måste det bli på heltid och med en arvoderad assisterande kommer det att kosta en miljon per år. Det skapar säkert mycket huvudbry för SBBF.

Jag tycker att Degernäs har visat att han är kompetent och han har en hel del erfarenhet efter bl a bra coachning i Champions League för 2 år sedan och med en senior adviser kan det bli riktigt bra. Kör gärna på den linjen.

Jag hade helst sett en liknande lösning även på damsidan men vi får nöja oss med Crespi i sommarens EM och hoppas på att hans assistenter kan påverka hans match coachning som absolut borde vara bättre. 

Tittade på dam matchen Södertälje mot Uppsala igår och blev förvånad. Det var som natt och dag mellan det spel som Södertälje presterade vid sitt Umeå besök och det som dom presterade på hemmaplan igår. 

TV matchen var underhållning pga att det var jämnt i stort sett hela matchen men………….

Dom tekniska felen duggade som spön i backen i form av massor av stegfel, 3 sekunder, dribblingsfel, påhopp i ryggen och slag över armar under korgarna. Jag tror att domarna tog hand om max 25% av de tekniska felen. 

Domarna valde att inte blåsa på allt för då hade det inte blivit mycket till spel-tror jag. Om domarna inte såg alla fel då vet jag inte vad jag skall säga. 

Min personliga uppfattning är att spelarna i den svenska damligan både svenskor och utländska spelare håller lägre teknisk standard för närvarande än vad det har varit för några år sedan. 

Många lag spelar snabbare än vad dom klarar av och tappar ofta kontrollen. Jag får en känsla av att man tränar 3 p skott i tid och otid och glömmer bort andra fundamentala färdigheter som att kunna lägga i en vänster layup, dribbling och variation i passningsregistret.

Matchen SBBK vs Uppsala avslutades happy go lucky. Södertälje leder med 1 p med 15 sekunder kvar. Uppsala tar timeout och coachen satsar på att passa bollen inside till Melnika för två poäng.

Södertälje coachen förstod givetvis vad som skulle hända och dubblade henne men Melnika har basket IQ så hon chansade inte på avslut utan passade till en helt fri Tivenius som kunde sänka en trea med nio sekunder kvar till 60 – 62.

Södertälje fick chansen till en trea på slutet men attackerade i stället och tappade bollen….RIDÅ.

Intervjun efter matchen avslöjade att Tivenius avslutning var en slump. Happy Go Lucky.

Gårdagens höjdare var att se Danmark mot Litauen i Litauen bubblan i Vilnius. Danmark chockade Litauen när man vann borta med fyra poäng tidigare.

Igår tvingades Danmark spela utan Shields och Lundberg som är deras i särklass bästa spelare men dom spelar i Euroleague och fick inte resa och representera sitt land.

Litauen trodde garanterat på en ganska lugn resa eftersom coachen gick bananas på sidlinjen för varje skott som Danmark satte.

Danmark spelade klokt under hela matchen. Trots att dom några gånger hamnade i underläge så kom dom tillbaka och var mycket nära att slå ut Litauen från EM. Kolla på matchen om du kan. Det är bra underhållning.

Darboes layup missades i slutsekunden och det blev förlust med 78 – 77. Nationalidolen Sabonis vid sidlinjen drog en lättnadens suck.

Den danska coachen var riktigt förbannad vid slutsignalen. Han tyckte att dom borde ha fått två kast i samband med Darboes attack. Jag kan förstå honom men domarna ”vågar sällan ta det beslutet – tyvärr”.

Till presskonferensen hade han lugnat sig och pratande i stället om vilken prestation Danmark hade gjort i detta kval och alla dom duktiga spelarna som spelar ute i Europeiska lag och han vädjade till den Danska staten och Idrottsförbundet om stöd så att de kan satsa vidare för att ta upp konkurrensen. Snygg sorti.

Det var otroligt nära att Danmark följde med Finland till EM 2022.

Godmiddag