BSKT får aldrig respekt

Särbehandling och brist på respekt var temat i gårdagens HOOPS och det får bli temat även i dagens alster.

”Det skamligaste jag har sett på en basketplan” sade den gode Peleg efter matchen då fattar alla att något var helt galet i gårdagens match mot Jämtland.

Han syftar givetvis på den helt felaktiga foul avblåsningen mot Jordan vid ställningen 88 – 88 och 1.5 sekunder kvar. Domaren står i död vinkel och avgör matchen. Chuck ropade foul tiondelen före – frågan är om domaren blåste på reflex.

Jag vet inte om domarna trodde att det skulle bli en enkel match att döma, en match som Jämtland skulle vinna lätt. Helt klart är att domarna inte var redo för match.

Misstagen från domarna haglade under matchen och när det är på det viset då kan vad som helst hända och det var precis vad som hände när matchen skulle avgöras.

BSKT spelade pressande försvar över hela planen med dubblingar på playmaker som kombinerades med matchup försvar. Det var en suverän taktik som borde ha resulterat i seger men icke.

Jag tycker verkligen synd om BSKT som gjorde sig förtjänta av seger men av någon anledning så råkar BSKT varje år ut för ett antal matcher som avgörs på liknande sätt. En domare hittar en avgörande avblåsning MOT BSKT i slutsekunderna. I år är vi redan uppe i tre matcher som kan klassas som avgjorda på ett märkligt sätt i slutsekunderna.

Är det så att domarna från söder tycker att vi i Umeå är ”laget från landet som inte kan spela eller förstår sig på basket som kan behandlas hur som helst”. Särbehandling och brist på respekt kallar jag det för och det är till råga på allt av domarna som är anställda av föreningarna.

Kan vi nu säga ”tredje gången gillt” och nu få börja spela på lika villkor som de övriga lagen ?

Jag måste berömma staben i BSKT för genomförandet av matchen. Taktiken var klockren men inte matchningen av spelarna. Jag hänger särskilt upp mig på följande. Både Krayem och Peleg spelade alldeles för lite. Om dom spelar bra då ska dom spela. PUNKT.

Med fyra minuter kvar av den tredje perioden slår Krayem en svag passning som motståndarna bryter och gör 2 poäng på. Krayem blir omedelbart utbytt och blir därefter sittande på bänken länge. Min personliga åsikt är att det var bänkandet av Krayem som blev avgörande. Han hade behövts på plan särskilt de sista fem minuterna.

Krayem har fått en stämpel på sig att inte spela tillräckligt bra försvar. Det är bullshit. Igår var han mycket bra defensivt. Att en playmaker slår bort en passning eller två det måste alla coacher leva med.

Jämtland hade mycket svårare att försvara sig när Krayem var inne eftersom han är ett ständigt hot för attack mot korgen. Staben valde bort det alternativet med honom på bänken.

Med Krayem på bänken fick man möta ett mycket aggressivare försvar från Jämtland som gjorde det svårare att göra poäng men det kanske är viktigare att ”dela bollen med varann” än att spela enkelt och göra poäng Jordans och Krayems vis.

Med 1 minut och 30 sekunder kvar inser staben helt plötsligt att det kanske vore bättre med en rutinerad playmaker inne på planen i stället för en stressad rookie guard som trots all hård press har gjort ett bra jobb. Det höll på att bli avgörande men tyvärr missade Krayem straffen.

Ärligt talat det hade inte räckt igår även om Krayem hade satt straffen. Med 1.5 sekunder kvar hade man säkert kunnat leta upp en foul på BSKT så att Jämtland hade fått skjuta 2 kast till.