Snabb skjutande spelare är på utdöende för alla skall dribbla och attackera

”Armarna uppåt sträck och knäna böj” sade gympa magistern till oss basketpojkar i slutet på 50- talet när vi började med basket och det gäller än.

Vad beror det på att de flesta svenska spelare har båda armarna hängande neråt även när dom spelar mot en spelare med boll inom skottavstånd ? 

Jag tror att det beror på att de flesta är skolade att försvara i attack basketens anda. Man försöker att spela ”brett” för att undvika att bli passerad men nu är det dags att börja tänka om. 

När jag ser lag efter lag spela mot blixtsnabba drag skyttar som Klassen, Rönnqvist med armarna hängande ner då undrar jag om coacherna inte ger de försvarande spelarna rådet att de måste hålla en hand i minst 45 grader mot spelaren hela tiden annars drar han sitt blixtsnabba skott och du hinner inte täcka om armarna hänger neråt.

Bättre med 2 poäng på en layup än en trea rakt i fejset.

Rönnqvist drog i fem treor mot BSKT mot spelare med armarna hängande rakt ner. ”Att dom aldrig lär sig” tänker jag.

Om dom har fått direktiv att hålla upp armen för att hindra snabbt skott och inte gör det då måste det bli bänken. 

Om spelarna har fått direktiv att spela nära och täcka snabbt skott då måste bakom varande försvar vara anpassat efter det annars blir det en enkel layup för Rönnqvist och Klassen. Kan det vara så svårt ?

Jag har coachat en del snabbskjutande spelare här i Umeå genom åren. Den första hette Seppo Kaijalainen. Han var från Uleåborg och studerade ekonomi på UMU. Jag coachade honom i KFUM Umeå 1975-1977. Han drog i skotten på exakt samma sätt som Klassen och om det hade funnits en 3 poäng linje på den tiden då hade hans snitt legat runt 30. Jag har fortfarande god kontakt med den trevliga finländaren. 

Första kvinnliga spelare som stod ut med sitt snabba skott heter Anna Oscarsson. Ingen kunde spela zaggande försvar på henne för då rasslade det i korgen. Jag coachade henne i Ume Basket mellan 1988 – 1992. Hon gjorde runt 60 A-landskamper innan karriären var över.

Jag kommer att lista några fler bra snabbskjutande spelare som jag har haft förmånen att coacha någon gång under mellandagarna.

I morgon är det dags för det första mötet av två på fem dagar mitt under julskinkan mellan BSKT och Jämtland. 

Jag har skrivit tidigare att Jämtland har ett ruskigt starkt manskap men jag skriver inte starkt lag för dom spelar väldigt ojämnt. Om dom spelar på topp då har BSKT inget att sätta emot ett tungt Jämtland med Lavergine, Dawson och Guinn nära korgen.

Det är exakt vad jag tror att Chuck kommer att göra nämligen flytta allt spel nära korgen. Det gjorde han i höstas framgångsrikt när lagen möttes. Om det blir så då hoppas jag att Balibrea spelar bra zonförsvar och helst med olika zonförsvar och inte bara 2 – 3 för det har Chuck förberett sig mot. Personligen hade jag valt 1 – 3 – 1 och kombinationsförsvar mot Jämtland.

Om nya guarden Bussey blir spelklar och får speltid då kanske det skapar lite kaos i deras spel i stället och det kan gynna BSKT. På säljfilmer filmer från 2019 då han spelade i Polen ser den vänsterhänta guarden på 191 cm riktigt bra ut men det är som sagt hopklippet bilder. 

I kväll får vi TV matchen Norrköping – Alvik. Det skulle vara intressant om Norrköping kan knäcka Alvik men det lär bli svårt eftersom dom har vilat McCarville igen. Jag undrar hur känslan är i Alvik med en storstjärna som inte spelar alla matcher ? 

Jag tippar Norrköping seger i kväll just pga att det är i Norrköping för där kan det mesta hända. 

Godmiddag