Rumble in the North

BSKT blev som väntat en munsbit för BC Luleå. Med tio av spelarna sjuka i nästan två veckor då räcker det inte med en veckas träning för att komma upp i den nivå som man hade nått efter 8 veckors tuff träning.

Även om BSKT hade varit i toppform så hade det inte räckt. BC Luleå är i en annan klass. 

Balibrea var positiv och hade hade många förklaringar till varför det gick som det gick och verkade i media trots allt nöjd med prestationen så varför skall då jag gnälla.

Kanske kan BSKT i alla fall vinna en av de fyra matcherna i år när laget har blivit samspelt och när man har gjort det som jag med en dåres envishet efterlyser nämligen skaffat sig en bra amerikansk Guard och en bra amerikansk power forward. 

BSKT har begränsade resurser men det finns bra billiga spelare på marknaden bara man inte är för kräsen. Klubbarna vill numera nästan alltid kontraktera spelare som redan har spelat overseas i minst ett år ”så att man vet hur den personen fungerar socialt”. Jag anser att det är en överdriven oro. Spelarna blir i stället onödigt dyra.

Guard bristen lyste igenom väldigt tydligt när Exposito inte kunde spela. Guardsidan är för tunn. Det går inte att lita till att Dawit, Peleg, Esteban och Czerapowicz skall vara gards och bära lagets skytte. Det måste in lite ny kvalitet.

Jag tippade rätt när jag tippade Nässjö vinst mot Köping. Det var en ganska stabil vinst även om Köping kom nära på slutet och jag tippade även rätt med Jämtland vinst mot Borås eftersom Borås är långt från fjolårets balans i spelartruppen.

Det som jag reagerar på är hur domarna i match efter match avstår från att blåsa på det fula och FÖR fysiska spelet som utspelar sig i matcherna. Jag såg det delvis i matchen BCL vs BSKT, jag såg det i matchen A3 vs Alvik live där för mycket fick passera och jag såg det så tydligt i matchen mellan Jämtland vs Borås. Är det avsaknaden av kritisk publik som gör att domarna släpper matcherna ?

Är det så här coacherna vill att basket i Sverige skall spelas eller är det domarna som får bestämma hur matcher skall dömas. det är inte kul att titta på anser i alla fall jag.

Det är omöjligt att domarna inte ser det jag och många med mig ser och det särskilt i BLH där dom har lyxen att ha TRE (3) domare.

KFUM Umeås match mot Luleå Stars I BED var en sorgsen historia. Tredje hemmamatchen med samma trista engagemang, konstiga spelarbyten inga timeout och inga förändringar. Jag är ledsen men jag måste säga att det ser ut som verksamhet där alla skall ha roligt och alla skall få spela. 

Jag frågade folk i klubbledningen om det är det som är meningen med årets spel i BED. Svaret var ett klart nej. Målsättningen är att vinna och göra sitt bästa i varje match.

Jag har tippat Luleå BBK som vinnare av grundserien och dom visade igår att trots svårt underläge och utan amerikaner och utan sin partiska hemmapublik så kan dom komma tillbaka och vinna så jag ligger rätt där men när det gäller Eos så var jag kanske helt ute och cyklade.

Vinsten mot Norrköping hemma var iofs inte helt överraskande. Eos föll med bara 96-93 i Umeå. Eos spelade riktigt bra basket i Umeå och var nära att knipa den matchen. 

Inte trodde jag att dom skulle kunna stå emot Davenport, Zimmerman och Molina i Norrköping som alla tre är av god klass men Eos höll alla tre på 12-14 poäng och Middelton öste in 27 för Eos. Jag måste nog köpa matchen i efterhand och titta på hur det gick till när Taylor-Lundgrens taktik överlistades.

A3 mot Alvik var en slugger tillställning där domarna tillät det mesta i tacklingar och fysisk kontakt. Alvik tacklade bäst i slutet och avgick med segern. Matchen var helt jämn.

Alvik var framgångsrik med dubbling av Thomas och Stach vid varje screensituation. A3 hade inget motdrag till det så både Thomas och Stach försvann ur matchen emellanåt och skotten fick tas av andra spelare. Alvik lät inte Mazionyte komma till skottlägen alls och hon attackerade inte heller utan blev stillastående och tidspress hela tiden. Alviks taktik fungerade.

Forasté och Degbeon spelade endast 23 resp 34 minuter och lämnade arenan med bara 2 foul vardera. Det är ibland svårt att förstå hur coacher matchar sitt lag. Båda tillhör lagets bästa försvarsspelare och jag är säker på att Alvik var glada över att dom inte fick fler minuter.

Godmiddag