Norrköping imponerar, både Luleå och A3 svårbedömda

Jag blev som du förstår inte det minsta förvånad över att Norrköping besegrade Luleå. Norrköping imponerade på mig trots att dom förlorade mot Högsbo.

Det blev en typisk hemmamatch för Norrköping. Taktiskt försvar, skotten sitter och flytet finns där och domsluten lite med dem som vanligt. Då är dom svåra att besegra.

Luleå såg stabbigt och sega ut och hängde inte alls med i starten. 19 – 2 efter fem minuter var utspelning. Luleå åkte ner på fredag och var nog redo för match det var bara det att Norrköping var så mycket bättre igår.

Molina (28p) i Norrköping visade att hon håller den klass som jag skrev om för länge sedan och efter förra matchen. Davenport stark defensivt liksom senast och när dessutom Hjern gör en sådan match (30 p) då blir det svårt. Zimmerman fick ihop 12 poäng den här gången och spelade bättre men inte bra.

Om Norrköping får spela sitt spel då kommer de att vinna många matcher och placera sig mycket högt i tabellen. Idag hade dom bättre procent på alla typer av skott och tog fler returer då vinner man. 

Davenport lämnade A Nyström helt fri ute i banan och taktiken gick hem. En förvirrad Nyström tog inga skott utan passade bollen vidare. Det var faktiskt fem hemmaförsvarare mot fyra Luleå anfallare när hon var inne. Såg ganska komiskt ut faktiskt. A Nyström gjorde ingen nytta framåt därute. Hon borde ha spelat nära korgen eller suttit på bänken mer i stället.

Om Luleå inte skaffar en offensivt farlig Guard som kan göra poäng (Costa håller inte måttet) och minst en till amerikanska som kan spela lite insidespel och ta många returer då räcker det inte till den av mig tippade seriesegern. Westerberg och A Nyström verkade långsamma och ur form. 

När hemmapubliken saknas bakom Luleå då är dom för det mesta ett helt annat lag och om bara det lag som är hemmalag kan spela bra försvar och med tålamod i anfall som Norrköping då kan man besegra det nuvarande Luleå.

Matchen dömdes av två herrliga domare som gjorde precis som vanligt och blåste på det som passade dem. Som tur är så hade domarinsatsen inget med slutresultatet att göra men alla borde kräva mer av dem. Många tydliga stegfel, tacklingar, påhopp i ryggen och förningar passerade utan åtgärd. Hjern gjorde en toppmatch men visst vilar bollen i hennes hand mellan varven och då kan man lura vem som helst med en kvick riktining förändring.

A3 mot Eos blev som av mig väntat. När Eos drog upp tempot och satte skotten hade A3 problem. Om man inte är van vid matchtempo då kommer det som en överraskning och man hänger inte med men A3 anpassade sig så småningom. 

I andra halvlek spelade A3 (Stach,Degbeon,Thompson) stundtals riktigt bra framåt men när det gäller defensiven finns det mycket att säga om. Det går inte bara att jobba hårt och kämpa ner en motståndare. Lagförsvaret måste fungera mot tekniskt skickliga spelare annars blir man straffad och straffad blev A3 gång på gång.

Kanske vann A3 pga att Eos vilade sina bästa samtidigt som A3 gjorde det så jämn var matchen.

Middletons nivå är mycket högre i år än den hon hade i Visby i fjol. Hon ser mycket bättre tränad ut. Stack klarade av att spela bra försvar mot henne men när hon behövde hjälp kom den för sent. Eos spelade klokt och coachades väl. Laget kommer att vinna hyfsat många matcher i år men frågan är om det räcker till slutspel. 

Uppsalas uppvaknande innebär troligtvis att den nedre delan av grundserien blir lite annorlunda än vad jag tippade. Helsingborg kommer att hamna där men hur blir det med Visby ?

KFUM Umeå förlorade med  12 poäng mot Lidingö i BED efter en jämn match men hade kanske vunnit om de som fick nöta bänk eller spela lite i A3 matchen hade varit med. Jag hoppas verkligen att man agerar på något sätt så att coach Selberg får åka med fullt lag på bortamatcherna. Det är av stor vikt för basketen i Umeå att laget håller sig kvar i BED.

”Slagsmål det här bådar gott” var en rubrik i NSD efter förra helgens träningsmatch mellan BC Luleå och Umeå BSKT. Hur tänkte man där egentligen. 

Godmiddag