Klargörande om föreningarna i Umeå

Det har gått en vecka sedan matchen mot Jämtland. Jag kanske hade fel när jag siade om att Jämtland nog skickar hem både Langevine och Harris. Jag tycker att Langevine verkade helt vilsen och inte redo för det snabba aggressiva spelet och Harris såg överviktig ut och helt ur form om jag jämför honom med hans tid i Norrköping. Kanske anser Jämtland att dom har råd att vänta två månader till det att båda kommer i form.

På söndag kommer The mean machine” på besök för träningsmatch mot BSKT. Jag kallar dem så eftersom BC Luleå idag har ett spelarmaterial som inte många kan matcha. BCL startade utan sina utländska spelare i lördags och tog ändå ganska lätt initiativet i matchen. BSKT har knappast något att sätta emot efter att dessutom ha tömt på krafterna under 48 timmar resan till Nässjö. Öqvist kan sitta lugnt på bänken och släppa tömmarna.

Det råder en viss förvirring runt om i landet när det gäller klubbnamnen och basket föreningarna i Umeå. Jag skall belysa ärendet så att alla är med.

Antalet aktiva basketspelare i Umeå med omnejd är ca 700 st.

Umeå Basketbollklubb (A3) är en elitförening utan ungdomsverksamhet

KFUM Umeå BSKT (BSKT) är en förening med elitlag och div 2 och U 19 lag

Båda elitföreningarna har samarbete med KFUM Umeå Basket som är en förening med div 2 och U 19 lag samt ungdomsverksamhet för pojkar och flickor (ca 300 aktiva) 

IKSU Basket är en studentförening med herrlag i div 2. I fjol även damlag i div 2. Minerva IF Basket är en förening med (ca 200 aktiva) enbart ungdomsbasket. KFUM Coasters finns i Holmsund/Obbola med enbart ungdomsverksamhet (ca 100 aktiva).

Basket är som du förstår en ganska liten sport i Umeå särskilt om man jämför med fotboll och innebandy som har ca 5000 aktiva vardera men……………allt går i cykler. 

För 35 år sedan fanns inte innebandyn mer än inom korpen. Damfotbollen levde en undanskymd tillvaro men fotbollen var mycket större än idag. Både handbollen och volleybollen hade lag i landets högsta serier och breddverksamhet.

Basketen var betydligt större och hade mellan 1500-2000 aktiva. Västerbotten hade utvecklat seriesystem i basket på alla åldersnivåer. Basketen har nästan dött ut, men som tur var så har sporten haft några eldsjälar i Cometerna, KFUM Umeå, KFUM Skellefteå som har hållit fanan högt och kämpat vidare. Annars hade basketen varit död.

B-lövens boss gick igår ut med information att dom klarar hela säsongen utan publik på läktaren. Inget fel med det bara dom inte klagar om dom blir utan pandemi bidrag från RF. Det säger hur det ser ut på bankkontot.

Vad jag förstår har man fortfarande del permitterade spelare som är del finansierade med skattemedel. Det tycker jag är helt felaktigt.
Jag tycker att det borde vara självklart att alla elitklubbar får anpassa utgifterna efter tillgångarna, Har man inte cash då får man lov att skära ner på allt och alla.

Regeringens beslut om att stå fast vid max 50 personer och fortsatta restriktioner är helt rätt. Smittan ökar kraftigt i en del länder och även något i Sverige. Fortsätter utvecklingen så får jag snart gå i vinteride.

Godmiddag