Mer lönsamt att spela elit innebandy

Det är dags att SBBF hittar personal som kan tillföra rejäla sponsoravtal till basketen så att SBBF kan få börja belöna de föreningar som jobbar seriöst och målmedvetet år efter år för att hålla igång ett eller kanske tom två elitlag i landets högsta basketserier.

Innebandyn har redan idag ett direkt bidrag på 200.000 kr/säsong till varje lag i den högsta superligan (100.000 kr till damlagen). Ligalagen i basket får inte en krona.

Innebandyn betalar 95.000 kr (damerna 60.000 kr) som anmälningsavgift till serien. Dessa pengar används till att betala resor och logi för domare. 

Umeå BSKT betalade i fjol 60.000 kr/månad eller 350.000 kr till SBBF för att täcka de dyra resorna för ligadomarna. Jag gillar inte att använda detta uttryck men ”det är helt sjukt”.

Vad en återgång till två domar systen skulle innebära kan du räkna ut.

Inom basketen betalar vi 15000 kr vardera för herrlag och damlag för licensen. Säg att vi har 15 licensierade i ett lag det innebär 1000 kr/individuell licens. Innebandyn tar 350 kr för individuell A-licens. Varför skall basketföreningar betala så mycket ?

Notera att jag har fått innebandy informationen från IBK Dalens klubbdirektör så den stämmer. 

De svenska basketdomarna kan få börja kommunicera med radio precis som de två innebandy domarna gör under matcherna så att vi slipper den tredje domaren. Basketplanen är lika stor som innebandyplanen och dessutom är det en helt annan ljudnivå under en basketmatch än under en innebandy match där man kan höra någon i publiken hosta trots att det är 1000 personer i hallen.  Det blir säkert ett mycket billigare och effektivare system än tre ofta okoordinerade basketdomare.

Det här är givetvis bara en dröm som aldrig kommer att gå i uppfyllelse men jag får filosofera hur mycket jag vill.

Det jag verkligen reagerar över i SBBF´s avgiftssystem är 100.000 kr i böter vid urdragning från någon av de högsta ligorna. 

Om ett lag känner sig tvingad att dra sig ur då beror det till 99% av fallen pga att man inte klarar ekonomin. Att kräva ytterligare 100.000 kr i ett sådant läge kan innebära att föreningen upphör att existera. Det borde vara SBBF´s skyldighet att i stället hjälpa föreningen att kunna fortsätta att existera.

Umeå BSKT skickade idag hem Justin Baker. Han var långt ifrån den form som krävs för att spela i BLH dessutom hade han skavanker som var okända för föreningen. Det enda som var bra med besöket var att han inte kostade en enda krona. Inte ens resan tor Umeå.

Umeå FC är återigen illa ute. Det finns stor risk för nedflyttning eller att de tvingas till kvalspel för att hålla sig kvar i superettan. Dalkurd, Västerås, Trellborg och Gais är klubbarna strax ovanför i tabellen. Det blir tufft att ta sig till säker mark. Jag undrar om UFC överlever ett till misslyckande.

Godmiddag