U 15 RM för pojkar i Umeå

KFUM Umeå har tackat ja till att arrangera U15 RM för pojkar i Umeå den 16-18 oktober. Det blir 10 matcher på tre dagar och deltagande lag förutom KFUM Umeå blir KFUM Sundsvall, Östersund Basket, BK Höken och Spånga Basket. Matcherna kommer att spelas i Tegs Centralskola. Ett jättebra tillfälle för alla tränare och aktiva att studera bra ungdomsbasket.

BC Luleå meddelade i fredags att man inte kommer till Umeå för en schrimmige den 20 september men än så länge ligger träningsmatchen den 11 oktober fast. Jag antar att återbudet beror på att Finland meddelade att man öppnar gränsen. BC Luleå har som tradition att alltid åka till Finland för att få träningsmatcher. 

Jag deltog i en tippning inför starten på damernas liga där nio personer fick tippa grundseriens sluttabell. Tre hade A3 på 4:e plats. Jag hade dem på plats fem.

Mitt tips är baserat på att jag inte vill visa mig hemmablind och automatiskt tippa dem i toppen. Jag har höga förväntningar på de konstellationer som bossen Stenberg värvar ihop.

Thompson och Degbeon och Stach har hög kvalitet men det gäller att få ut max. Vad jag kan se så håller inte dagens den standard som krävs för att tillhöra den absoluta toppen – tror jag.

Tro skall man göra i kyrkan brukar man säga och detta är ju bara gissningar och inget annat. Jag hoppas givetvis att det skall visa sig att A3 är med och fightas redan den 1 oktober i premiären borta mot Luleå BBK.

Högsbo vann lätt mot Wetterbygden i Huskvarna  i helgens cup. Det tyder på att Högsbo blir riktigt svåra att tas med även den här säsongen. Kul med bra basket i Göteborg igen.

Nu väntar alla på att Malbas skall vakna till liv igen och återuppta traditionen med bra basketlag. Det borde finnas en ny generation av basketledare där.

Stockholm fortsätter att vila i frid förutom Alvik på damsidan och nu Fryshuset på herrsidan. Det är omöjligt att förstå hur regionen med +50 % av alla basketspelare i landet inte kan hålla minst 2-3 lag i både BLH och BLD.

Vad beror det egentligen på ?  Kan någon förklara det ? Resurserna finns i form av obegränsad ekonomi och aktiva. Är det så att gympasalarna begränsar utvecklingen ?  Är det så att det behövs en ordentlig baskethall i centrala Stockholm för att basketen skall ta fart? Är det interna stridigheter mellan klubbarna som är bromsklossen ?

Jag har många gånger hört kommentaren att vi i Umeå kan skatta oss lyckliga över att vi slipper konkurrensen om pengarna som finns i storstan. De som säger det har ingen koll. Konkurrensen i Umeå är mycket stor. Alla idrottsledare i Umeå vet att elithockey, elitfotboll och skidsport drar det mesta i resurser. Sedan kommer innebandyn och därefter basketen och badminton. Den lokala fotbollen med ett femtiotal lag i serier drar mer ekonomi än basketen. 

Jag går så långt så att jag påstår att basketsporten i Umeå fortfarande lever på bidrag från företag. Sponsring det är när man satsar summor i nära miljonklassen där ett givande och tagande är viktigt. Många av de små bidragsgivarna till basketsporten vill förmodligen knappast synas men man ställer upp och hjäper till så gott det går.

Herrarnas Euroleague närmar sig. Jag tittade på några matcher i försäsongsturneringen i Kaunas. Milano blir topplag i år. Coach Messina verkar ha fått ihop det med värvningen av Hines och dessutom har man drillat in ett försvar som inte är lätt att besegra. I kväll spelas finalen mellan hemmalaget Zalgiris och Milano. Zalgiris är alltid bra men jag skulle bli förvånad om inte Milano vinner.

Det var runt 5000 åskådare på lördagens match och samtliga med mask. Endast spelare, coacher och domare var utan. Tron på maskens betydelse är stor i en del länder. Blir spännande att se om maskplikt landar i Sverige inför oktober beslutet.

Jag har ett öga på TTT Riga eftersom vi här i Umeå har haft ett samarbete med dem för 7-8 år sedan som var givande. Vi fick låna duktiga spelare bl a Borodavko och de kom till Umeå för träningsmatcher. Inför kommande säsong ser dom ut att få ihop ett starkare lag.  Jessica Thomas som varit i Luleå och i Olympiakos är klar liksom fjolårets Megan Huff, Binta Drammeh och Senta Melnika + några till, dessutom får man tillbaka Jacobsone.

Till sist några trista saker.

Klas Fritz som på 80-talet spelade basket för KFUM Umeå har gått bort i cancer. Klasse var en skarpskjutande glad prick som kunde lira basket. Jag hade aldrig förmånen att coacha honom. R.I P Klasse.

Trist är det också att IKSU inte ställer upp med något damlag i div 2 den här säsongen. Det var länga sedan det hände. Det är särskilt trist med tanke på att det finns ett flertal duktiga basketdamer på Umeå Universitet som har både damligan och RIG på sin CV. Antagligen ställer man inte upp pga bristande ekonomiskt stöd från huvudföreningen.

Umeå FC blev helt klart blåsta på en träff vid bortamatchen mot Dalkurd. Det är inte rätt att vara nykomling i Superettan och inte för Umeå IK heller i Allsvenskan. Man får ingenting gratis. 

Godmiddag