EuroCup & Bäst i Sverige

Alla grupper i EuroCup för damerna är bra. A3 fick Orman Genclik som i fjol. Hittills i år verkar dom inte ha hunnit långt med laget. 

Ramla från Israel är en ny bekantskap. Israels landslag är svagt men det finns några vassa klubblag och Ramla är en av dem med 6 amerikanskor nämligen Hightower, Cohen, Diamant, Boyd, Shafir och Edelman. Flera av spelarna är fostrade i USA och har dubbla pass-tror jag. Laget är väldigt USA influerat även i spelstilen.

Miskolc, Ungern kvalar mot Izmit, Turkiet. Båda är vassa. I år har dom värvat lettiska landslagscentern Kristine Vitola som spelade Euroleague med Avenida, Spanien i fjol. I övrigt ett ganska okänt lag hittills. För två år sedan spelade Luleå mot dem i EuroCup utan framgång.

Izmit verkar satsa hårt och att döma av den nuvarande truppen så kommer dom att slå ut Miskolc. Izmit har signat litauiska landslagsspelaren Egla Siksniute, 198 cm. Det brasilianska storspelaren Clarissa Dos Santos 188 cm som var i Lyon i Euroleague i fjol. Dessutom Haley Peter som spelade i Hatay i fjol och även bekantingen Milica Jovanovic som var i Luleå i fjol. Izmit ser väldigt starka ut.

Jag knäpper händerna och hoppas på att EuroCup kan spelas som en vanlig serie men just nu ser det inte ut att kunna komma igång i oktober.

Att Umeå är en av Sveriges bästa idrottsstäder det har vi vetat i många år eftersom det finns toppidrott i många olika sporter men efter söndagens utnämning så klappar sig politikerna för bröstet och pratar om ungdomsidrotten, tillgång till lokaler och stor breddidrott, men det är ju inte därför Umeå får priset utan till största delen pga att det finns så mycket duktiga elitlag.

Kommunalrådet Lindberg nämner i förbifarten ”plus elit”. Är det röstfiske eller……… Han borde ha sagt tack vara eliten, eller är det så att han inte förstår att Umeå får titeln pga sina elitlag och elitidrottare.

Senast Umeå fick utmärkelsen som Sveriges bästa idrottsstad då skrev jag att politikerna som inte ger särskilt stort stöd till elitbasketen mer än ett pyttelitet elitbidrag borde inse att om inte A3 och BSKT skulle spela i den högsta igen och prestera bra resultat då skulle inte Umeå hamna på topp tre.

Basketsporten i Umeå har i princip inte fått något mer än små elitbidrag från från Umeå Kommun mer än lite blomster och något diplom i samband med Idrottsgalan och senast vid A3`s SM Guld. Resten har föreningarna fått göra själva och de har gjort det otroligt bra.

Björklöven som inte har presterat något sedan 1987 fick en ny entré till ishallen för 40 miljoner bara sådär.

Gläds med systrarna Kullbergs framgångar i Göteborg/Kopparberg och Umeå IK. När dom var 13-14 år så spelade dom även basket och hade stor talang men pappa Kullberg som har bakgrund som storspelare i Djurgården ville annat och hämtade dem från Tegshallen så att de inte missade en sekund av fotbollen.

Jag har sett många talanger träna basket i Tegshallen under åren. Tyvärr har alltför många hamnat inom fotboll eller innebandy i stället och det har ofta berott på att dessa sporter har rankats högre i staden och i media.

Under de senaste åren känns det som att pendeln har svängt lite. Allt fler söker sig till basketen och det beror på elitlagens framgångar, bra arbete ute i stadens föreningar och givetvis duktiga ledare. Det är många år sedan basketen hade sådan bredd som vi har idag i Umeå.

Godmiddag