Varför så få atleter numera ?

Under tiden 1987 till 1993 var jag coach I damernas dåvarande elitserie och hade förmånen att studera dambasketen noga. Jag pratade med de flesta coacherna som coachade då och en gemensam nämnare var tuff försäsongsträning och tuffa kvällspass.

Utan någon som helst vetenskaplig bevisning bakom så påstår jag att de flesta spelarna i dåvarande elitserie var bättre fysiskt tränade än ”flickorna” i dagens BLD. Jag grundar mitt påstående endast på visuell observation och inte alls på någon kunskap om testresultat i föreningarna. Kanske berodde det på att medelåldern var högre på den tiden.

95% av alla spelare var inte proffs men det fanns en seriositet att förbereda sig väl inför en säsong och att träna både hårt och intensivt under pågående säsong. Det var omöjligt att träna dubbla pass varje dag men när man tränade då tränade man troligtvis hårdare än man gör idag.

Åtminstone här i Umeå var de 4-5 kvällspassen krävande och det var bara på en skotträning på förmiddagen eller på matchdagen som spelarna inte blev genomsvettiga.

Det ägnades ganska begränsat med tid till att drilla spelsystem utan i stället tränade man mycket spel i högt tempo. Olika presspel var vanligt, idag väldigt ovanligt. Det som på den tiden kallades för fastbreak var en förutsättning för att göra ”enkla poäng”. Gåbasket som idag är så vanligt existerade nästan inte. Det lag som hade dålig ork det laget hade svårt att göra sig gällande. Spelet var rörligare jämfört med dagens ofta stillastående spel. 

Zonförsvar var på den tiden ganska vanligt och det innebar att vi fostrade fler skyttar än vad vi gör idag. Idag fostras det attackspelare i parti och minut som skall dra på sig bevakning för att sedan passa bollen vidare. 

Jag tänker inte börja rabbla upp spelarnamn men jag menar att det fanns minst 50 kvinnliga svenska spelare varje säsong i elitserien mellan 1985 – 1995  som alla var i fysik topptrim och dessutom atletiska. Jag tror inte att det finns 25 svenska spelare i BLD idag som är på samma nivå. (Notera att jag inte räknar in dem som är proffs) Idag blir jag överraskad när man ser en atletisk spelare. Det blev man inte förr på samma sätt.

När jag skriver topptrim då menar jag att de kommer till säsongsstarten med mycket god grundkondition och bra gren anpassad styrketräning i kroppen och att dom dessutom ser till att upprätthålla den fysiska statusen under säsongen oavsett hur träningen i hall är upplagd.

De som är välavlönade proffs ute i Europa måste givetvis träna och komma rätt förberedda eftersom dom vet att träningen i Europa lag är betydligt hårdare än den som krävs i Sverige idag. Många svenska tjejer som har åkt ut i Europa har vittnat om den stenhårda träningen. En del av dem pallar inte kraven och åker hem igen.

Det känns som att Sverige på damsidan har halkat efter övriga Europa lite väl mycket och risken finns att det blir tydligare när Eldebrinkarna och Halvarsson inte längre finns i truppen.

Du kanske anser att jag har helt fel. Det kan så vara men jag grundar mina åsikter på det jag har sett i BLD under de senaste åren och de 15 Eurocup matcher som jag har sett här i Umeå under de senaste fem åren samt på det svaga resultat som våra ungdomslandslag har presterat under de senaste åren.

Godmiddag