Inte rasist och inte blind

Jag lyssnade på BÄNKVÄRMARNA igen och någon tog chansen att ge igen till mig efter att jag hade en synpunkt på dem för en tid sedan i HOOPS .

”De som på sociala medier påstår att det inte finns rasism i svensk basket” i princip är blinda och döva ja det lät nästan som att de tyckte att jag är rasist med tanke på vad jag skrev i HOOPS.

Jag skrev inte att det inte finns rasism. Jag skrev att jag aldrig hade upplevt den och jag skrev också att det kanske beror på att jag lever i ”en skyddad verkstad uppe i Norrland”. Detta var mitt exakta ordval.

Att rasismen finns ute i samhället och att den måste bekämpas det håller jag med om till 100%.

Bänkvärmarna tycker att vi skall börja fråga oss fram bland de aktiva så att vi förstår hur verkligheten egentligen är. Jag började med att fråga Robin Sandberg i Luleå BBK om han upplever att rasismen finns inom basketen. Han svarade att han inte har märkt av den men att han skulle prata med sina spelare och återkomma till mig.

Schöldström som håller i podden BÄNKVÄRMARNA tar i senaste avsnittet upp den s.k röda tråden om hur vi skall spela basket i Sverige. Jag tycker att han har helt rätt när han menar att det inte så viktigt hur vi skall spela. I stället är det viktigaste att lära ut spelförståelse, rätt teknik för skott, passning och dribbling samt att lära ut när och hur man skall använda tekniken. Det är den viktigaste röda tråden då får vi bra basket.

WNBA är igång och nu även NBA. Det trodde jag inte för 3 månader sedan. Efter ett så långt uppehåll trodde jag inte på något NBA och jag trodde definitivt inte på något WNBA.

Det rör sig tydligen om sådana slantar i NBA sammanhanget att en avslutad säsong inte var möjlig och kanske är det Big business även bakom WNBA idag.

Det är imponerande att se upplägget av den så kallade bubblan och TV upplägget och med vilken enorm professionalism som ligger bakom hela organisationen. Du som läser HOOPS vet att jag inte är en NBA nörd. Jag har inte koll på allt som händer i den serien men jag har kollat lite på rapporterna från bubblan och som sagt det imponerar.

Jag har väldigt svårt för att imponeras av spelet. Det är ganska trist att det inte längre finns plats för spelare som t ex den korta guarden Spud Webb. Inga korta snabba lirare göra sig besvär. Dom får åka till Europa eller spela i D League. Nu är alla mellan 195 – 220 cm och överdrivet TV anpassat muskulösa. 

I de spanska ligorna ser 90% av alla spelare ut som ”sugrör” jämfört med Harden & Co men dom kan spela basket och det är ingen tillfällighet att Spanien ligger på en stabil andra plats i världsrankingen. Vi borde ta efter Spanien.

Godmiddag