Lite tankar i regnet……..

Kings, Telges och Täljes återgång till Södertälje BBK väcker en del minnen och tankar hos mig. Kanske kan det jag nu skall berätta för dig vara intressant information som du inte hade en aning om.

1975 var den första gången som jag var med om ett namnbyte. Det var KFUM Umeå som var topplag i dåvarande div 1, som fick en huvudsponsor. 

Några nya personer i styrelsen hade kontakter och helt plötsligt så hade vi Umeå Universitet uppe på Campus området som vår stora sponsor och samarbetspartner.

Det rörde sig om flera hundra tusen kronor per år och du kan räkna ut hur mycket det var våren 1975.

Laget bytte namn till Universum Stars och en storsatsning inleddes för att försöka ta laget till Allsvenskan.

Flera spelare hade löner och leasingbilar precis som landets dåvarande topplag # 1 Alvik Basket. Laget åkte på träningsläger till Spanien innan seriestarten. Det låter helt galet idag 45 år senare eller hur. Idag är inget sådant direkt ovanligt men 1975 helt otroligt. Spelare stod i kö för att få skriva på för Universum Stars.

Det dröjde inte mer än ett år (1976) så dök även fd Gammelstad Basket upp med företagsnamnet Plannja Basket. De hade lyckats med att få ståljätten att satsa stora slantar på basketlaget.

Stål giganterna i BD länet mot Universitetes giganterna i AC länet gjorde våren 1978 upp om en plats i högsta serien Allsvenskan. Avancemanget var nära för Universum Stars men Plannja gick vidare med 1 enda futtig poäng i inbördes målskillnad.

Universum Stars fortsatta att försöka ta sig upp under några år men lyckades aldrig. Till sist drog Universitetet in sponsringen och då föll allt ihop direkt. En stor sponsor som bär laget är aldrig bra se bara på Wetterbygden.

Om Universum laget hade lyckats 1978 då kan det hända att historieskrivningen hade blivit en helt annan. Vem vet.

Vi fick 100.000 kr i övergångssumma av Venedig 1978 när vi släppte vår suveräna amerikan Dulaine Harris direkt efter kvalet. 100.000 kr var mycket då men du vet vad 100.000 kr är i dagens penningvärde!!!!!!!!!

Anledningen till varför vi begärde en så stor summa berättar jag inte.

Det finns fler namnbyten som jag minns.

Cometerna som bildades 1976 hette så fram till 2002. Under en period mellan 2002 och 2012 kallades laget passande för Umeå Comets för att samtidigt göra reklam för Umeå stad. Tyvärr genererade det inga stora slantar.

2012 lades laget ner och Umeå BBK bildades och sedan några år så är Cometerna en bortglömd förening hos de flesta utom de stolta tjejerna som bildade föreningen. 33 års tradition gick trist nog i graven i juni 2009. Jag tror att det finns många som ångrar det idag. Om jag vore 20 år yngre då skulle jag återuppväcka föreningen.

Undrar om någon kommer att minnas A3 när det namnet avvecklas för det kommer att ske precis som Udominate (UD). UD är redan bortglömt trots att det bara är två år sedan namnbytet. A3 heter egentligen Umeå Basketbollklubb och Umeå BSKT heter egentligen KFUM Umeå BSKT men det finns ingenting gemensamt mellan klubbarna. 

KFUM Östersund blev  Jämtland Ambassadors. Efter konkursen tillbaka till KFUM Östersund och är nu återigen Jämtland Basket. Gammelstad blev Plannja därefter LF Basket och nu BC Luleå. Blir det LKAB Basket härnäst ?

Högsbo blev Kärcher, New Wawe och tillbaka till Högsbo igen. KFUM Uppsala blev Uppsala Basket, Arapt Basket, Sallén Basket och är nu åter på ruta ett. Jag kan fortsätta med fler föreningar men avstår. Jag tycker att klubbledningarna borde kunna stå emot namnbytena lite mer eftersom jag är ganska säker på att företagen inte har något särskilt payback genom namnet.  Payback for man genom bra samarbete.

Godmiddag