IKSU lägger ner igen

IKSU hade en gång ett herrvolleyboll lag som var bäst i Sverige och vann SM guld men det lades ner på grund av kostnaderna.

IKSU hade en brännbollsturnering som var unik men man brände även bort den för 5-6 år sedan.

Nu har man gjort det igen när man gör sig av med innebandy damerna.

IKSU är en ideell förening men fungerar som ett företag med enda målsättning att gå med vinst och då blir det på det här viset.

Damvolleyboll laget gick i våras upp i den högsta serien. Sejouren lär bli ettårig om inte IKSU är beredd att backa upp dem heller.

2012 beslutade KFUM Umeås huvudstyrelse att man inte längre ville satsa på damelitbasket vilket innebar att Umeå Comets som spelade i DAMLIGAN lades ned efter 20 år i högsta basketligan.

KFUM Umeå drevs på den tiden som ett företag trots att det var en ideell förening. Varje verksamhetsår för huvudföreningen gick med vinst och miljoner betalades märkligt nog i skatt till staten i stället för att satsa på den egna verksamheten.

Turligt nog fanns det några entusiaster som inte gav upp när KFUM ville lägga ner utan bildade Umeå Basketbollklubb som fick överta platsen i den högsta ligan.

Umeå BBK blev Udominate och idag är lagnamnet A3 basket. Det finns knappast någon som tar över om Umeå BBK går i graven.

Idag har IKSU`s damlag samma tur. Det finns nämligen ett antal entusiaster som håller i trådarna och som kan slussa över spelarna till företaget Thorengruppens lag Team Thoren Innebandy.

Laget får troligtvis ta steget upp i den högsta ligan och då slussar man givetvis över spelarna från IKSU till Team Thoren.

Det känns illa att stora resurs starka IKSU väljer att inte satsa på sitt otroligt framgångsrika innebandylag. Tänk om innebandyförbundets bestämmer sig för att inte låta Thoren ta steget upp. Då står Umeå helt plötsligt utan damlag i den högsta serien. Det vore en skuffelse för innebandyn i Umeå.

KFUM Umeå´s basketdamer har fått tillåtelse att gå upp i basketettan trots att styrelsen 2012 sade att ingen elitbasket längre skulle få förekomma inom KFUM.

Det beror antagligen på att det sitter nytt folk i ledningen som har personligt engagemang i laget och därför har man kunnat rubba på premisserna. Det tycker jag är bra.

En ideell förening måste vara öppen för att ge de ungdomar som utbildas och utvecklas i föreningen en möjlighet att stanna kvar i sin moderförening och även spela på högre nivå. En ung flicka skall inte tvingas byta förening om hon vill satsa på sin sport.

Styrelsen måste försöka göra jobbet och ta fram de resurser som behövs för genomförandet.

KFUM Umeå är fortfarande en stor förening som troligtvis omsätter 20+ miljoner idag. 2012 när jag lämnade föreningen var omsättningen 40+ miljoner och ändå lade man ner damelitlaget.

Huvudföreningen KFUM borde kunna avsätta de pengar som laget behöver för att kunna spela i basketettan.

Ett lag i Basketettan är bra reklam för KFUM. Föreningens namn kommer att nämnas i lokaltidningar och i lokala sportradion varje vecka mellan oktober till april.

Godmiddag