Role model Suomi

Ser på Facebook att BSKT i morgon klockan 09.00 presenterar en ny spelare. Jag tror att jag vet vem det är men jag har lovat att inte läcka så då gör jag inte det.

Jag kan säga så mycket att det är inte en Umeå spelare eller någon som har spelat i laget tidigare utan ett nytt namn för BSKT men med flera års ligarutin och som spelade mot BSKT i alla 4 matcher i fjol. En bra värvning igen av sportchefen.

De närmaste dagarna genomför BSKT en provträning med en kvintett hitresta spelare som är intresserade av spel i BLH med BSKT.  Alla är intressanta namn men ngn kanske lite för ung för en bärande roll i BLH.

Jag läste på SBBF´s hemsida om ett nytt projekt om framtidens idrottshall.

Tanken är bra. Bättre sent än aldrig som man brukar säga.  Det är lite väl sent påtänkt som vanligt i Sverige. Landet där bara hockey, fotboll och skidåkning gäller. Här finns det ishallar i parti och minut, konstgräsplaner i tusental och skidtunnlar för skidfolket. Däremot är nästan alla idrottshallar ENBART ANPASSADE FÖR SKOLGYMPA.

I vårt grannland i öster var man tidiga med att bygga Multisporthallar vilket för dem var hallar med möjligheter för både vinter och sommarsporter inomhus då snön ligger djup på taken och endast tomten är vaken.

Som ung 25 årig praktikant besökte jag Peurunka Idrottscenter utanför Laukaa och Kuppis Idrottshall i Åbo redan 1974 och i dessa haller fanns förutom en basketplan även planer för volleyboll, handboll, löparbanor för friidrottarna och hoppgropar för gymnasterna, gigantiskt styrkerum för allas behov, simhall med strömmande vatten och specialhall för kanotister med strömmande vatten och det fanns givetvis en gigantisk långläktare på den ena långsidan för publiken när det var friidrott på inomhusarenan.

Anläggningarna var byggda för alla från motion till elit. Jag häpnade när jag fick se vad som fanns i Finland och det på flera olika ställen i landet och inte bara på ett specialiserat idrottscenter.

I anläggningarna fanns det även möjlighet till läkare, sjukgymnaster, naprapater och framförallt akut sjukvård eftersom anläggningen hade samma besökstal redan då 1974, som IKSU anläggningen i Umeå har under vinterhalvåret.

Jag intervjuade anläggningscheferna om nyttjandet och det visade sig att 75% av besökarna var motionärer eller allmänheten. Dagtid hade de som var arbetslösa möjlighet att träna nästan gratis. ”Det finns plats för alla ” sade han.

Jag tror inte att det finns en enda anläggning idag i Sverige med samma upplägg och kapacitet som dem i Peurunka och Kuppis, Åbo hade redan på 70-talet.

IKSU anläggningen är stor men ändå inte ens nära det som jag har beskrivit ovan . Googla gärna anläggningarna i Finland.  Dom är idag 46 år senare fortfarande kvar om än något förändrade.

Finland borde vara role model för Sverige i mångt och mycket. Ett land som har genomgått inbördeskrig och andra världskriget ser på livet och landet på ett annat klokare sätt än vi snusförnuftiga svenskar.

Godmiddag