Öppna upp eller stänga ner det är frågan.


Jag är definitivt ingen språkpolis men jag förvånas trots det över att det skrivs öppna upp i stället för bara öppna och stänga ner i stället för bara stänga. Det kommer antagligen från amerikanska uttrycken open up och shut down som är ganska vanliga ?

Det är i alla fall ganska logiskt men det är inte uttrycket koka ner som till och med respekterade journalister på P1 morgon och i SVT använder då och då.

Jag höll nästan på att trilla av stolen när jag hörde en dam på Rapport säga ”och nu när tjänsten rullas ut”  när hon borde ha sagt tjänsten marknadsförs eller påbörjas.

Det kanske inte är så farligt trots allt med dessa ungdomsuttryck, däremot tycker jag det är värre med skånsktalande personer i viktiga positioner som åtminstone jag tycker det är svårt att förstå vad de säger. Dessutom är det direkt olämpligt att ha expertkommentatorer som talar skånska så otydligt.

Jonas Olsson som är expertkommentator på Viasat Sport Fotboll har jag svårt att förstå och det är synd med tanke på att han sitter inne med massor av kunskaper.

Tyvärr så mumlar dessutom experten Martin Åslund i samma program lite ”otydligt i skägget” så det tar ner kvalitén på programmet. Viasats live sändningar under corona med hockeypodden på tisdagar har annars varit högklassiga.

Eddie Czerapowicz, 19 år, guard, 183 cm blev BSKT´s första nyförvärv inför 20/21. Jag har känt till kontakterna under en tid och det är helt klart  en välskolad spelare med rätt inställning. Pappan Dan var coach för Kvarnby Basket 98/99 när Umeå Nordics spelade i Basketligan.

Undrar vad 17-19 åringarna som redan finns i Umeå tänker nu ? Jag undrar även vad veteranerna tänker. Jag hoppas att alla inser att det är en ny tid nu och att inga gamla meriter gäller längre.

Ger dom upp direkt eller bestämmer dom sig för att börja träna på allvar och försöka ta upp kampen om en plats i laget. Jag utmanar dem med att påstå att flera ger upp.

Jesper Gustavsson är på väg bort från Umeå. Från välunderrättad källa förhandlar han med utländska klubbar i två länder men allt hänger givetvis på om familjen kan åka med eller inte. Det är bara att önska honom lycka till. Abstinensen skulle nog bli för stor om han blir kvar i Umeå.

Wettar damernas satsning på Salmi och Karsten är helt rätt. Båda är duktiga tuffa finska spelare med SISU och bra skott. Är detta månne Wettarnas utlandssatsning ?eller kommer det 2-3 amerikaner också ? Budgeten lär vara naggad i kanten men det är ganska lätt att få tag i billiga amerikanskor. Tyvärr så är de sällan i klass med dem som kom för 10-20 år sedan.

Jag är lite förvånad över att svenska klubbar inte sneglar lite mer på vårt grannland i öster. I Suomi finns det många unga talanger som säkert skulle ta chansen i Sverige om de fick ett simpelt kontrakt.

De finska klubbarna har ett otroligt stort kontaktnät i USA. Det innebär att de ofta dessutom har bättre amerikanska spelare i alla sina lag än vad vi har i Sverige och det gäller särskilt på damsidan. Jag undrar om de svenska BLD klubbarna har koll på spelarna i den finska ligan ?

Jag läser om hur mycket elitlagen har förlorat på pandemin och mellan raderna läser jag om förhoppningarna att RF bidraget skall fylla igen hålen men det tror i alla fall jag att de kan glömma. RF bidraget till basketen kommer i första han att gå till ungdomsverksamheten och ungdomsföreningar som riskerar konkurs.

Jag anser att det är helt rätt. Några föreningar lever på sin ungdoms & cupverksamhet. Göteborg Basketfestival har funnits sedan 70-talet då den hetta Casio Cup och några fler ungdomsturneringar är också värda att få ett rejält tillskott så att de kan leva vidare.

Jag ställer mig också frågande till de höga summor som nämns när det gäller elitklubbarnas s.k inkomstbortfall. Det går inte att veta hur många som skulle ha kommit på de resterande matcherna och det går inte att veta att det skulle ha blivit några bonusar alls. Likväl som att Luleå blev utslagna i kvartsfinal i fjol så kunde t ex A3 ha blivit utslagna i kvarten i år.

Utgifterna blev i stället avsevärt mycket lägre genom att matcherna upphörde och kontrakt avslutades. Besparingen överstiger för det mesta inkomsterna det tror jag ingen kan förneka.

Jag skulle bli förvånad om elitlagen får ngn större summa som plåster på såren. Jag läser att någon hoppas på 200.000 kr per BLH förening men det låter som ett önsketänkande. Jag tippar på ett lägra belopp. Max 100.000 kr till varje lag i BLH och BLD i jämlikhetens tecken.

Godmiddag