Ett steg i rätt riktining men jag hoppas att det kommer mera

Vad jag förstår så blev det ingen förändring när det gäller antal domare i BLH. 3 domar systemet fortsätter och det tyder på att man inte vill stöta sig med alla de nya domare som har fått komma in och döma i BLH under de senaste åren.

Att gå tillbaka till 2 domare i grundserien hade varit den enskilt största besparingen nämligen ca 150.000 kr/förening.

I jämlikhetens tecken så hade det varit klädsamt med två domare liksom i BLD. Det har fungerat utmärkt under 19/20 och vad jag vet har har de flesta inte ens noterat förändringen men det har märkts i kassan hos föreningarna det vet jag.

Om förbundet och alla föreningar måste göra stora besparingar då borde även domarkåren få ställa upp om de vill fortsätta att döma.

Jag har hört ryktas om att en 25% ig sänkning av alla domararvoden i BLH kan vara på gång inför 20/21 men jag har inte fått det bekräftat ännu.

Jag tycker förresten att två domarsystem borde vara självklart i grundserien även i BLH. I ett slutspel kan man möjligtvis använda tre domare men det är inget måste.

För dem som har eller kommer att ha en tunn spelartrupp och hellre åker med bara åtta spelare så blev det en positiv överraskning att SBBF valde att gå på den linjen.

Jag har skrivit i HOOPS vid ett flertal tillfällen om hur onödigt det är med alla turister (bänkspelare #9-10) som åker upp till Umeå för match mot BSKT och som aldrig får komma in på plan.

Det är få lag som har varit så mycket bättre så att de har kunnat matcha hela laget. Några coacher har luftat bänken tidigt och tappat ledningar och tom förlorat matcher. Det är läropengar som svider.

För en förening som BSKT med flygresor nästan varje vecka med mat & logi kostnader och hyrbilar då går det inte att ta med 1-2 spelare som enbart skall vara bänknötare på en bortamatch. Förändringen är mycket bra och en möjlighet till besparing i storleksordningen 100.000 + för alla föreningar sett över en hel säsong.

Jag säger äntligen när det gäller kommissarierna och ordningsvakterna. Föreningarna har krav på sig att ha välutbildade licensierade funktionärer. Det är på föreningarnas ansvar att se till att de som har uppdragen klarar jobbet. Kostnaden för kommissarierna under 19/20 var beräknad till hela 60.000.

Ordningsvakterna behövs inte på en basketarena. Möjligtvis där föreningarna har restauranger och där alkohol serveras men icke i en sporthall där bara kaffe & varm korv finns på menyn. ”Där motar man Olle i grind”. Besparingen är ca 50.000 +

Om vi dessutom räknar med alla höga avgifter för diverse administrativa sysslor som normalt borde ingå gratis i personalens arbete så blir slutnotan kanske ca 250.000 kr som föreningarna med liten budget kan spara in.

Förbundet är till för föreningarna. När föreningarna har anmält sig och har gjort rätt för sig mot SBBF då borde inga extra avgifter tillkomma. Adminstrationen ingår i avgifterna.

I morgon är det sista april. Nu väntar jag med spänning på om Djurgården finns kvar i serien och hur man har tänkt sig att spelprogrammet skall läggas upp.

Om man har fått napp på lag från superettan som vill ta steget upp då får vi räkna med en A1 och en A2 till kommande säsong.

Det kom ett överraskande besked från Östersund idag och det är att man har en oväntad coachlösning med Alva Stark endast 22 år, som i fjol var assisterande coach i Norrköping. Jag hoppas att det blir en riktigt bra lösning för jag är som du vet mycket positiv till föreningar som vågar ta steget och satsa på kvinnliga coacher.

Godmiddag