Bästa jämlikheten om inga utländska spelare deltar i spel om SM titeln i BLD

Måndag 9 mars, 2020

Finns det ett division ett lag som vill upp i BLD ? Helsingborg nämns av flera men jag säger bara månne det. Kostnaderna är gigantiska för att ha råd att resa över hela landet och spela enkelmatcher och det i kombination med de höga kostnaderna för domare, kommissarie och avgifter så vet jag att det finns flera klubbar som tvekar att satsa mot BLD.

Vi har nu samma läge som det var i början av 90-talet. Klyftan mellan nedre och övre halvan är för stor. Jag vet för jag coachade Ume Basket 1988 – 1992 och det var svårt att vinna trots att vi hade en bra amerikanska och ett i övrigt helt ok lag. Topplagen hade de bästa jänkarna och flera landslagsspelare.

Eftersom det skall vara tillåtet med lika många utländska spelare (6) även kommande säsong så är steget till BLD inte kul. Ett nytt lag kan direkt räkna hem kanske 15+ förluster om de inser hur stort steget är till BLD, och det är inte inspirerande.

Något borde göras för att genast spetsa till det hela men inget kommer att hända för det måste ju vara ett årsmöte mellan besluten enligt tävlingsbestämmelserna.

Serielunken blir den samma och samma lag som idag tillhör topp 5-6 kommer att finnas där även nästa säsong. Det finns inga lag som har resurser och organisation för att hänga med topp 6.

Jag säger skit i tävlingsbestämmelserna och gör om BLD nu. Alla förändringar är till det bättre. Inga utländska spelare alls skulle vara den bästa utjämningsfaktorn av dem alla. I BLD spelar man om SM tecknet men det är de utländska spelarna som gör grovjobbet och de flesta poängen i de flesta föreningarna.

En radikal förändring skulle innebära bättre ersättningar till de svenska spelarna och många fler spelminuter.

Det blir än tydligare i BLH nästa säsong. Med bara fyra utländska spelare kommer topplagen att bli ännu starkare eftersom de även har resurser att värva och är attraktivare för de bästa svenska spelarna. Det är lätt att förstå varför den nya regeln har gått igenom. Storklubbarna fortsätter att styra utvecklingen.

Jag undrar lite hur det blir med Westbrooks vara eller inte vara i BSKT. Han hade en provanställning tom Djurgården matchen och i den matchen blev det bara sex poäng mot tjugo i den senaste. Jag hoppas att han blir kvar resten av säsongen för det är en riktigt bra basketspelare dock ännu inte i riktigt bra form.

BSKT träffade ganska rätt med de amerikanska värvningarna både 2017/18 och 2018/19 vilket innebar att laget kunde ta sig till slutspel. 17/18 var succé då man blev 6:a.

I år har det tyvärr blivit en flopp. Videoproduktionerna är bra och agenterna är duktiga säljare. En del klubbar går helt enkelt på nitar. Jag vet inte hur många utländska spelare som i år har fått respass i Sverige men jag tippar att det rör sig om ca 20 st bara på herrsidan.

Nästa år får man som sagt bara ha fyra utländska spelare i lagen i herrligan. Jag skulle tro att klubbarna med framförhållning redan har startat kontaktandet av svenska spelare i andra klubbar eller på skolor i USA inför nästa år. Om man vill vara med i matchen då gäller det att snabbt knyta till sig 2 – 3 vassa svenska spelare för att kunna planera i lugn och ro framöver.

Kanske går man tillbaka till det som Alvik och några andra klubbar gjorde på 70 och 80 talet och var framgångsrika med. Alvik letade och fann bra basketspelande amerikaner med svenskt pass.

En kontakt med nuvarande klubb innan den personliga kontakten vore klädsamt men så går det inte till nuförtiden. Det gäller att vara varsam i kontakterna med spelare så att det inte väcker ont blod mellan föreningar.

Vi inom ”basketfamiljen” är iofs ett ganska härdat släkte men ett felaktigt taktiskt eller ogenomtänkt drag kan snabbt förändra förutsättningarna. Jag vet folk som har varit grannar och vänner i massor av år bara pga ett tokigt uttalande eller agerande har skapat skada som blir nästan irreparabelt.

Godmiddag