Visdom och K.I.S.S är framgångsfaktorer som väger tungt – jag lovar

Onsdag 26 februari, 2020

Jag vet inte om du brukar läsa Lindvalls basketblogg i NSD.se. Om du inte har läst den från den 21 februari med rubriken ”Vad tusan är problemet” då bör du läsa den och reflektera en stund på innehållet. Alla borde tänka till. Finns det ett problem eller inte.

Jag har skrivit ett flertal HOOPS inlägg unde de senaste åren med samma tankegångar. Det är något som är fel i svensk basket. Jag får givetvis inget medhåll från representanter från SBBF, men jag får ganska mycket positiv feedback från folk runtom i landet.

Min åsikt är klar. Svenska herrar och damer ser ut att ha betongskor på fötterna under matcherna. Vi kan inte skjuta treor som är det viktigaste som finns i dagens basket och vi spelar för dåligt individuellt försvar som är ännu viktigare. Vad beror då detta på ?

1.Svenska basketspelare är för dåligt fysiskt tränade. 2.Vi spelar bara man man basket från koltåldern till junioråldern så skytte premieras inte utan det blir en mot en i tid och otid. 3.För mycket tid läggs på rotations försvar, taktiskt försvar och för lite på individuellt försvarsspel.

Hedenhös åsikter säger många men det är framgångskonceptet säger mr HOOPS.

Det finns ett känt uttryck i amerikansk basket som gäller än idag och det är K.I.S.S och jag garanterar dig att det gäller definitivt i svensk basket på alla nivåer. Vi är fortfarande på ruta ett (1).

Förresten visst vet du vad K.I.S.S betyder……..

En del av spelarna i dagens herrlandslag verkar vara på ruta 3 av 5 och det tror jag beror på att många har haft föräldrar som var skickliga spelare som har spelat basket på toppnivå under 80 och 90 talet. De har varit PT för sina söner som givetvis har fått en bättre utbildning än de flesta övriga basketspelare.

Jag vill inte höra jante snacket om att ”barnen med rätt efternamn” tar plats i landslagen. Inse i stället att dessa barn helt naturligt har fått den bästa utbildningen och att dessa måste tas om hand och förvaltas på bästa sätt.

Tänk om även deras föräldrar skulle kunna inkluderas i landslagsverksamheten på junior och ungdomslandslagen. Det skulle snabbt göra stor skillnad. Jag hoppas att SBBF tar tag i detta och plockar in lite kloka basketpappor och basketmammor i ungdomslandslagen och inte bara rookietränare.

Håkansson var fantastisk i måndags men………gör han inte stegfel väldigt ofta ?

Igår åkte Björklöven på en torsk borta mot Västervik. -”Det går inte att vila sig i form” sade coach Fagervall efteråt och det är kloka ord som jag tror att en del coacher borde fundera över.

På fredag drar slutspurten igång i BLH med sju (7) matcher på 22 dagar. Umeå BSKT har fyra av dem på hemmaplan. Slutspelsplatsen är i princip borta men kvalplatsen kan säkras med kanske bara en vinst.

Frågan är vilket som är rätt väg att gå. Satsning på fortsatt spel i BLH eller ett eller två år i superettan. Jag tror att BSKT ledningen satsar på att stanna kvar eftersom alla borde veta att det brukar ta tid att komma igen när man väl åker ur.

På fredag gör troligtvis BC Luleå´s Steven Davis debut. Blir intressant att se om han håller måttet eller inte. Han är det fjärde alternativet som lagets tredje amerikan och det måste anses som ett rekord i misslyckade rekryteringar. Jag är förvånad över att en så stor och etablerad organisation gör så många missar.

Har du funderat på hur det skulle vara med skidtävlingar om alla var tvingade att åka skidor med samma valla. Då skulle varje åkares fysiska och taktiska kapacitat vara avgörande. Jag skulle kanske börja titta på skidåkning igen dock inte på sprint.

Det skulle vara ännu radikalare om alla dessutom åkte med samma skidmärke och modell samt med samma modell på stavarna men det är givetvis en utopi.

Det är patetiskt med allt detta skyllande på dem som sköter smörjningen under skidorna. Att dom inte packar ihop och bara åker hem.

Godmiddag