Det ljusnar klockan 07.15 och solen går ner efter 16.00 Norrland är ljust igen.

Fredag 14 februari, 2020

I kväll är det återigen matchdags för BSKT och den här gången mot formstarka Borås, men formstarka var de även när de kom till Umeå senast och det blev trots det förlust.

I den 86 – 80 vinsten gjorde jänkarna Milligan (27) Odomes (22) och Williams (15) hela 64 poäng. Den här gången är bara Williams med så du fattar de sportsliga förutsättningarna. Zabas kan ha kapacitet att levererar 20+ om han får den uppgiften.

Williams har kapacitet att leverera 20+ i varje match om han bara tar i lite mer i försvar och inte åker på No harm no call foul hela tiden. Halvdant försvarsspel kostar onödiga foul.

Well måste nog återigen kliva fram och visa att det inte bara var ”happy go lucky” i de två första matcherna och Presutti bör ha krutet torrt i kväll om BSKT skall hänga med.

Om dessa nämnda fyra herrar levererar enligt ovan då kan det bli match eftersom övriga brukar levererar ca 30+.

I den senaste hemmamatchen var det faktiskt bara Tyus som var stabil. De övriga måste ha underskattat motståndet rejält. Borås hivade iväg hela 36 st treor i den matchen och de lär satsa på minst lika många även idag så jag räknar med en vildsint run and gun match helt i publikens men kanske inte i alla coachers smak.

BSKT´s lag är idag så pass tunt att ingen kan förvänta sig några stordåd mer än att alla förstås gör sitt bästa.

I bortamatchen i Norrköping senast så var domarinsatsen svag men stabil och avblåsningar och icke avblåsningar fördelade sig någorlunda jämnt på lagen. Det var en lättdömd match eftersom BSKT var alldeles för svaga. Norrköping såg ut att gå på halvfart och behövde knappt spela Ramstedt och Schüberg alls utan i stället fick bänkspelare mer speltid än vanligt.

Jag väntar med spänning på en objektiv analys av damlandslagets prestation i OS kvalet. Jag vill få en förklaring till att varför ingen av de s.k stjärnorna klarade av att prestera på den nivån som förbundet förväntade sig av dem.

Analysen borde utföras av utomstående experter, som kan bedöma både spelsätt och individuella prestationer.

Mediakampanjen inför OS kvalet innebar att förväntningarna var höga trots att motståndet var av toppklass och då blir resultatet en belastning och innebär även problem med trovärdigheten.

Det framstod i alla uttalanden i media som att Sverige hade en god chans att ta sig till ett ”historiskt OS för första gången. De som kan dambasket någorlunda väl måste ha vetat att chansen var minimal att Sverige skulle lyckas.

Zahui som har lyfts fram i media med oerhörd stjärnstatus liksom Eldebrinkarna och Halvarsson kom inte alls upp i av förbundet väntad nivå. Har man värderat deras kapacitet helt fel ? Om du tittar på dessa spelare i deras matcher i Euroleague i fjol och i år så är ingen av dem en stabil toppspelare.

Det som Sverige är sämst på av alla nationer det är 3 poängsskyttet. Min högst personliga åsikt är att förbudet mot zonförsvar i tidiga åldrar är hämmande. Om zon skulle vara tillåtet då skulle fler lära sig att skjuta från distans. Spaceing är bra och betoningen av en mot en spel men bra skytte är trots allt det viktigaste i basketboll.

Jag har fått signaler om att misslyckandet för det svenska damlaget i OS kvalet redan är accepterat pga att ”vi mötte så bra lag som gjorde oss dåliga” men det är att sopa problemet under mattan. Sanningen är ju den att våra stjärnor som anses vara så bra inte presterade det man kan förvänta sig av dem och frågan är varför. De kanske inte är så bra.

Håller de inte måttet? Är det dags att redan nu satsa på den nya generationen av spelare som finns på våra RIG ? Är det fel på spelsättet ? Passar inte de spelare vi har in i spelsättet ? Det vore oklokt att bara gå vidare och se det som bra utbildning och bra träningsmatcher och påstå att det är VM som är målet.

Förra veckan skrev jag att Larkin i Efes hade fått turkiskt medborgarskap och att han kommer att spela mot Sverige i EM kvalet. Ser att SBBF nu marknadsför matchen mot Turkiet med Larkin. Undrar om det var i HOOPS som nyheten om Larkin kom ut först ?

Godmiddag