Basket är kul men Duplantis är bäst

Söndag 9 februari, 202

Det återstår fem timmar till slutsignalen i matchen mellan Belgien och Sverige när jag lägger upp detta men jag är tyvärr 99 % säker på att Sverige inte har en chans i den matchen. Ingenting är omöjligt står det på en del affischer och används ofta i idrottsvärlden. Här behövs det ett mirakel.

Många har sagt att 6.16 är nästan omöjligt att slå i stavhopp men igår gled den tekniska eleganten Duplantis över 6.17 och är ny världsrekordhållare. Är ingenting omöjligt ? Jan Boklöv uppfann V stilen. Duplantis har förädlat V-inkel stilen.

Det kanske ändå är möjligt sade någon igår. De slog ju Ryssland i EM men när man säger så då har man ingen koll på var Rysslands landslag står i dagens dambasket.

I matchen mot Kanada kämpade Sverige furiöst men det går sällan att bara på kämpatag kriga ner ett klasslag som Kanada är. I den andra halvleken avslöjades Sverige och åkte på en utspelning som knappast har lagt sig till i eftermiddag.

Kanada coachades smart. Även om Kanada nästan aldrig spelar zonförsvar så testade man en kort stund i starten av andra halvlek. Sverige kastade direkt bort bollen två gånger som gav Kanade 5-0 och ledningen var uppe i elva poäng och uppförbacken var för brant.

Sverige testade idag zonförsvar och det var bra men Kanada rullade lätt upp den med en screen eller en high low cut från weekside när bollen passades ner till en sida för ett öppet hoppskott. Sveriges mittenspelare i zonen släppte mitten för att markera low post och ingen förstod att rotera med.

Det enda positiva som måste komma ur detta är att det är dags för nya spelare att ta plats i det svenska landslaget. De moderna spelarna Loyd, Drammeh och Magarity har givna platser med sitt friska framfusiga och aggressiva spelsätt och Hershler måste testas i skarpt läge, men i övrigt är det inte många som håller på den här nivån.

Om vi skall nöja oss med att matcha mellanskiktet i Europa då håller Eldebrinkarna, Zahui, Halvarsson fortfarande så länge som de platsar i bra klubbar i Europa men en generationsväxling måste komma NU.

Det är dags att ta in coach som Ioannidis från Alvik i stället för Crespi och låta honom sätta sin internationella prägel på landslaget. Jag tycker att han under de senaste fem åren har visat hög kvalitet som coach i Sverige och eftersom spelarna blir kvar i Alvik och vill spela för honom då verkar han även ha den rätta relationen med spelarna även om han är mycket krävande.

Tänk dig Ljunggren i pick och rull spel. En lång modern spelare som kan poppa och skjuta treor eller rulla och göra layups. Loyd och Juhlin som skyttar och attackspelare på kanterna. Sabel blir en bra guard om hon kan bli lite kvickare. Det finns ett par bra spelare i Telge och Norrköping som borde vara med. Det skulle bli andra bullar.

Japan bjöd Belgien på ”andra bullar”. Matchen såg avgjord ut med Belgien i 16 poängsledning men då började Hayashi sänka sina tvåhans trepoängare från downtown. Hon satte otroliga sju i rad i andra halvlek och hade vittring på seger med 85-84 och 1.30 kvar men då visade Belgien några smarta spel med Meesseman som avslutare och det var över. Om du inte har sett den matchen då hittar du säkert den på youtube snart. Missa inte den.

Den 24 februari spelar Sverige mot Turkiet i Globen. Det är EM kval som gäller och trots att Sverige troligtvis får spela utan Jerebko, Taylor och Eriksson så har man ”hög svansföring” inom landslagsledningen.

Jag undrar om de har hört att Euroleagues bästa spelare Shane Larkin har fått Turkiskt pass härom dagen. Jag tror inte att de har besvärat sig med att fixa det passet om det inte är meningen att han skall spela i EM kvalet.

Larkin är en fantastisk spelare som inte ens Taylors fina defensiv kunde hanskas med när han fick uppdraget att stoppa honom när Efes och Real möttes.

Om Larkin kommer då kanaske HOOPS måste ner och kolla på killen live.

Både Engnell på SVTsporten och Baresso på Radiosporten sade att hoppet finns kvar att Sverige kan vinna mot Belgien. Hoppet är det sista vi har kvar och det var det sista man hade kvar även när man mötte Ryssland i EM och då gick det vägen, men det var ett svagt Ryssland.

Jag hoppas att den svenska landslagsledningen inser att R.T Guinn måste vara given i det svenska landslaget. Han är dominerande i BLH och han ÄR svensk.

Godmiddag