10 små ….. ……

Lördag 8 februari, 202

Då fick man lite gratisreklam av Jonte Karlsson under direktsändningen av BC Luleå vs BSKT, men det är nog inte särskilt höga tittarsiffror på den matchen så läsfrekvensen på HOOPS lär knappast öka.

Jag tycker att det var kul och positiv reklam särskilt det där med min kritik mot domarna.

Jag vill att fler skall våga stå upp och ha åsikter om hur matcherna döms i den svenska basketligan.

Domarna har expertarvode, som är högt för två timmars jobb och det är klubbarna som är arbetsgivarna och inte SBBF.

Jag ser mycket internationell topp basket (stryk NBA) och i de flesta av dessa matcher tar man alla tjuvknep direkt, spelarna får inte snacka med domarna om domsluten. Matcherna flyter på bra förutom när de måste bedöma ngn situation via video. Reglerna följs stenhårt. Knuffandet med händer, fasthållningar och påspringningar blir nästan alltid foul.

Det tillåts mycket fys med kroppen eller torso som det heter i case booken men det tycker jag är helt ok för då kan alltid en tekniskt skicklig spelare dra en foul om hen agerar.

Jag anser att man i Sverige inte följer reglerna så noggrant som man borde göra. De 15-20 svenska toppdomarna har en egen bedömningsnivå som de har svårt att korrelera. Det är inte ovanligt att varje domartrio som dyker upp i Umeå dömer helt annorlunda än de som besökte Umeå senast.

Jag tittar även på andra matcher i BLH. Igår tog jag en titt på Norrköping vs Köping och jag säger bara mamma mia vilken urusel domarinsats.

Tack och lov så vann i alla fall Köping för de var bättre men fy fan vilket grisigt försvar som några spelare i Norrköping ägnade sig åt under de sista fem minuterna. Domarna kunde ha blåst hela tiden men de tog kanske var femte foul.

Jag är förvånad att inte Schüberg får en smäll på käften då och då för han är överlägset värst i landet på dumheter – tycker i alla fall jag. Jag gillar hans offensiva spel och basketkunskaper och hans attityd men inte hans dumheter. Jag tror att han skulle vara en klass bättre om han focuserade på bra försvar och smart offence.

Norrköping överraskade nog Köping med att långa stunder spela 1 – 3 – 1 zonförsvar. Jag tror att det är första gången på år och dag som jag har sett det försvaret i basketligan. Kul drag tycker jag.

När jag var aktiv coach i elitserien och ettan då använde jag ofta det försvaret. Det verkar vara ett försvar som många coacher inte kan nyckla upp. För det första behövs det spelare som kan klara av att genomföra det korrekt. För det andra krävs det spelare som kan klara av att anfalla mot det och det verkar klart svårare.

Redan i gårdagens HOOPS var jag ganska tydlig med att BSKT skulle vara chanslös mot BC Luleå utan tre av lagets utländska spelare. Killarna kämpade väl och Dawit skall ha en eloge liksom Williams men jag väntar fortfarande på att Williams skall börja röra på fötterna bättre och hoppa även i försvar och inte bara när han dunkar.

Zabas måste ha fått en ren playmaker roll igår eftersom han varken sökte attackspel eller skottlägen. Han var en ren servicegubbe. Jag förstår mig inte på ett sådant sätt att utnyttja sitt spelarmaterial. Zabas var bra i den förra matchen och gjorde 19 poäng. Svenska servisgubbar har vi gott om i BSKT.

I Luleå dömde domarna helt ok 1½ period men sedan slutade de döma på Nordströms och Kerneys fasthållningar, kapningar och knuffar. Kanske kom BSKT undan matchen utan skador men både Saleman och Dawit har skavanker idag kanske fler. BSKT får kanske spela med U19 laget i Norrköping på tisdag.

Domarinsatsen hade inget att göra med slutresultatet men Umeå åkte hem med en fadd smak i munnen igen pga det negativa bemötandet av domarna.

Från åskådarplats verkar det som att två av domarna inte giller Umeå för de vill inte ens prata med lagkaptenen. Den tredje har bra spelarkontakt och är populär bland spelarna. Vore bra med lite nya ansikten på BSKT´s matcher i fortsättningen.

Godmiddag