Japans deltagnde i OS kvalet känns helt fel.

Torsdag 6 februari, 202

I kväll startar damernas OS kval och det mot Japan. Det blir spännande att se om Japanskornas fruktade snabbhet och skytte knäcker Sverige eller om Sveriges fys och längd blir avgörande. Jag är rädd att även om Sverige ”spelar kort” så kommer de att få svårt att hinna med.

Jag funderar på varför Japan är med i kvalet och varför deras resultat räknas trots att de redan är kvalificerade. Jag är som du vet lite konspiratorisk av mig så jag tror att de är med i gruppen som ett filter som kan användas om Sverige mot förmodan lyckas vinna och vara nära en plats i OS.

Noterar att lokal media har korrigerat och att man informerar om att det faktiskt är tredje gången som Sverige spelar OS kval.

Jag har tjatat om att Sverige spelade OS kval för första gången 1988 i Malaysia. Jag hade faktiskt glömt att jag fick ett vykort från Pia Edvinsson från Santiago de Cuba 1984 när hon spelade OS kval där.

Fattar ni att Cometerna från Umeå hade Pia Edvinsson i kvallaget 1984 och Kerstin Skagius, Anna Oscarsson och Ulrika plogner i kvallaget 1988. ”Det var faktiskt bättre förr på damsidan” vsb.

På fredag skall BSKT spela bortamatch i Luleå. Jag blir lite orolig när jag hör spelare i BSKT prata om deras stora publik och hur kul det skall bli att åka upp och spela i LEA.

Spelarna borde tagga upp sig i stället och käka lite taggtråd och vara inställda på att försöka skrälla och vinna matchen och inte fundera på något annat. Några spelare i laget har varit med om att vinna BLH matcher i Luleå ett par gånger så de borde veta hur sweet det smakar och försöka få med sig de utländska proffsen i de tankebanorna .

Det verkar nästan som att det ”är befriande ” att spela borta och inte inför en publik som ställer krav på ens prestation. Det signalerar dåligt självförtroende och flykt tendenser. Staben måste försöka få alla taggade och beredda på fight.

Sannolikheten att BC Luleå skall förlora är liten eller egentligen null men det är när man som minst anar det som de överraskande segrarna kommer. I fjol satte Mathiue spiken i kistan i den absolut sista sekunden och i februari 2018 var jag med och såg laget vinna ganska övertygande trots Rozzelle och Upshur. Ingenting är omöjligt.

Jag har förresten läst en del klagomål mot publiken i Luleå och då framför allt den på BC Luleås matcher. Man anser att den inte hejar på sitt lag tillräckligt. Sanningen är den att Luleå publiken är sina lag väldigt trogna och om du går på deras matcher då noterar du snart att det är helt olika publik på herr resp dammatcherna.

LBBK har en minst sagt mogen publik. Direkt bakom hemmabänken har man sina ”fanatiker” som inte tvekar att högljutt och enögt stödja sitt lag. Den egna supporterklacken har både LBBK och BCL placerat nära motståndarnas bänk. Det tror jag är ett feltänk. Nära hemmabänken skulle ge mer positiv energi än vad det ger negetiva vibes mot det gästande laget. Gästerna blir bara taggade.

BC Luleå har en störra mer blandad och betydligt ungdomligare publik som verkligen kan höras om det behövs men det behövs ju inte så ofta för laget vinner för det mesta. Publiken har blivit lite blasé efter alla framgångar men när det gäller då står man upp för laget.

BC Luleå avslutar med en mängd bortamatcher (hur kan det få bli så) men det kanske inte gör så mycket. Publiken hinner hämta andan till slutspelet och suget efter biljetter blir bara större så det blir ”lapp på luckan till payoff. På fredag blir det knappast publikrusning med tanke på BSKT´s senaste bleka besök i Luleå.

Igår sade en hockeyfantast till mig att ”Det skrivs mer om MoDo hockey i Umeås lokalmedia än det skrivs om basket”. Jag vet inte om det stämmer men det skrämmer.

Godmiddag