Faktafel igen ! Sveriges damer OS kvalade även 1988

Tisdag 4 februari, 2020

Det blev förlust igen för BSKT men med tanke på alla karat spelarna i Jämtland så gjorde trots allt BSKT en bra insats. Det går givetvis att haka upp sig på en massa saker såsom att man inte hinner med när Jämtland kontrar (jag kallar det för kontring), att man inte foular innan skottförsök och varför man inte hoppar och kämpar mer i försvaret och tar fler returer.

Alltför många avslut tas av ”fel spelare i BSKT” och då pratar jag om 3 poängsskott. Några joggar dessutom för mycket både upp i anfall men framförallt ner till försvaret. Jag fattar inte det. Varför går det inte att få fart på benen för de stora killarna.

När man spelar zonförsvar då är det öppen gata från sidan in mot mitten pga att frontspelarna spelar för långt ifrån varandra och inside är det öppet eftersom mittenspelarna spelar ”bakomförsvar”. Det är rätt med mycket zon (helst mer och mer varierat) men då måste de röra sig smartare. Jag hoppas att Gustavsson kan åtgärda det snarast.

Zabas motsvarade mina förväntningar. En smart och skicklig spelare. Han spelade 32 minuter och hade inte foul problem. Jag köper det om han var trött och ville vila. Om inte då borde han ha spelat alla 40. Äntligen har vi fått en riktgt bra playmaker som dessutom har torrt krut i bössan.

Milligan blev skadad och det verkade illa. Det var bara tur att ingen fler blev skadad. Jämtland spelade desperat försvar i andra halvlek och spelade med baktanken att ”domarna kan ju inte blåsa på allt” så BSKT knäcktes till slut och segerna var i hamn för Gehrke.

Nu har vi alla tre (Odomes, Milligan och Presutti) som kanske borde ha bytts ut redan till jul sittande på sidan. Rehabben för alla tre blir för lång för att det skall vara hälsosamt. Kan man få fram resurser och agera eller är det nu dags att börja tänka på avslutningen av säsongen ?

Idag på morgonen offentliggjordes den slutgiltiga OS truppen på 12 spelare och till min förvåning så kom både Fontaine och Nyström med i truppen. Fontaine har varit blek i de inledande matcherna men lyckades med 25 poäng senast mot Norrköping så kanske har hon kommit igång. Nyström har jag aldrig sett riktigt bra och Abdi passar sällan bollen när hon får den. Jag gillar skyttar och attackspelare men inte naivt spel.

Jag har varit tveksam till Drammeh men hon har gjort det bra i Riga hela vintern så hon är med. Lundqvist har jag tvekat över länge men under Cupen i Luleå var hon vassare än någonsin och det är bara kul om det lossnar för henne. Frågan är om hon inte är för liten för den absoluta toppbasketen. Halvarsson har jag också varit tveksam till tidigare men hon har fått ett lyft med spel i Frankrike. Loyd och Magarity är bra och Hersler blir en joker.

Eldebrinkarna och Zahui är givna. Båda brinkarna har spelat bra i Europa matcherna. Zahui har dominerat i Kina.

Farhiya Abdi, Botas, (TUR)
Nathalie Fontaine, A3 Basket Umeå
Klara Lundquist, Alvik Basket
Amanda Zahui, Shandong (KINA)
Binta Drammeh, TTT Riga (LET)
Elin Eldebrink, Bourges (FRA)
Frida Eldebrink, Botas (TUR)
Louice Halvarsson, Tarbes (FRA)
Paulina Hersler, Celje (SLO)
Kalis Loyd, Ensino Lugo (SPA)
Regan Magarity, Villeneuve (FRA)
Ellen Nyström, Gipuzkoa (SPA)

Det är bara att önska laget lycka till. Jag skulle helst ha velat vara på plats och studera allting superlive men det får bli tvlive i stället.

Jag läser i TT:s pressmeddelande att det är första gången som Sverige spelar OS Kval. Är det verkligen ingen som kan korrigera detta pinsamma ickefakta.

Sverige spelade OS Kval 1988 i Malaysia

Jag anser som jag skrev igår att OS kvalen är för övrigt lättare idag än det var när det begav sig senast. Då gällde det fem matcher på fem dagar den 6 – 10 juni 1988 i Malaysia. Sverige förlorade mot Italien, Tjeckoslovakien och Kanada men vann mot Irland och Japan. Detet räckte inte till en OS biljett.

Godmiddag