A3 spelarna var inte redo

Fredag 17 januari, 2020

Matchen mot Luleå BBK har nu fått sjunka in och jag är redo för lite synpunkter på det som hände och inte hände.

Hur tänkte Enjebo när han startade utan Drummer mot Luleå ? Hon har varit lagets bästa spelare under hösten enligt mig.

Jag trodde på Brown, Radocaj, Lawrence, Pelander och Drummer med order om att spela riktigt tufft och dominera returtagningen. Jag tycker att man bara ställde ut skorna och ville kolla läget. 

A3 spelarna var inte alls redo för en fight mot Luleå på deras hemmaplan.

Jag tror att både ledning och en del spelare kraftigt överskattar sitt lag och den egna kapaciteten när A3 uppträder som de gjorde i matchinledningen och under matchen. Det såg inte professionellt ut.

Var det kanske ”taktiskt tänkande” bakom att inte starta med Drummer och Pelander. Att försöka lura Sandberg så att det skulle störa hans planer.

Inte störde det dem. Det underlättade för dem. Sandbergs lag tackade och tog emot och dominerade totalt luftrummet och gjorde 13 – 0 innan restaurang gästerna hade hunnit inta sina platser på läktaren.

Hansson har varit med ett bra tag på liganivå och är erfaren men i mina ögon är hon inte en starter i A3 i de tuffaste matcherna. Hon fick starta och spelade non stop i 12.40 minuter innan det blev byte. Med tanke på startplatsen och den speltiden borde hon vara landslagsaktuell, men det är hon ju inte.

Ivezic var sjuk liksom Edholm och det påverkade rotationen men nej jag tycker att coacherna är för låsta i sina rotationer. Spela de spelare som är friska och laddade.

Att även starta Fontaine var enligt mig en chansning som blev fel. Enjebo borde ha gått på en samspelt första femma och inget annat. De har spelat ihop hela hösten och känner varann någorlunda bra. Nu blev det bara virrigt och tveksamt.

Nu blir de sura på mig igen i A3 leden pga mina åsikter men jag måste väl få uttrycka mina högst personliga åsikter i HOOPS om matchen precis som vilken journalist som helst. Det som är PK att om man inte ”har vunnit någonting stort” då skall man hålla käft, men jag är inte PK.

Coach Sandberg FICK 13 – 0 och det var exakt vad han behövde för att hans gameplan skulle gå i lås. Att få sitta i förarsätet och styra matchen är alla coachers dröm. Att tvinga motståndarna att anpassa sig.

Växlingarna mellan man man och zon gav gratisboller och den surprise effekt som han ville få. A3 behöver tid för att ställa om till zonanfall och den tid fick dom inte. De behöver även tid för att på igång maskinen mot man man och den tid fick dom inte heller. Bra taktik av den unga coachen och samma taktik som han använde när han coachade Högsbo mot A3 i fjol i match #2 som de vann.

Luleå attackerade A3`s zonanfall med basline attacker och passning till rörlig center eller high low anfall. Allting fungerade den här gången pga ett passivt dåligt zonförsvar hos A3. LBBK fick flow.

Hiedeman presterade guardspel på en ny nivå i den här matchen. Jag har inte sett henne spela så bra tidigare. Hennes kapacitet framåt med eget poänggörande är känt men playmakerspelet var i onsdags i toppklass.

Om hon fortsätter att spela på samma sätt då passar Vanloo in i laget. Om Luleå även plockar in Hendrickx som spelade med Luleå 2016 då blir det ”en makalös maskin” och guld till våren.

Inför säsongen skrev jag om Slaughters höga kapacitet. Jag har sett henne i alla TTT Rigas Euroleague matcher i fjol och där var hon grymt bra. Enda problemet var knäskadan under våren men den syntes inget av i onsdags. Drummer borde ha spelat mot henne från start. Nu fick Slaughter dominera under korgarna och det gillade hon.

I A3 var det bara Drummer och Elvbo som får godkänt av mig. Brown var hyfsad men glömde att göra 10-15 poäng till som hon skulle kunna göra. Måste coachen be henne om det ?

Med en enkel pick & roll med Brown & Drummer och i övrigt utspritt anfall skulle poängen rulla in regelbundet både mot man man och zon. Varför spelar de inte så och utnyttjar dessa spelares kvalitet ? Är det old school basket ? Nej det är det inte.

Lawrence ”hade återigen otur” med foulen men du som ser A3`s matcher vet att det inte är otur. Hon chansar i försvar och är lite för slapp defensivt och då åker man på skitfoul. Pelander är en krigare som måste vara på plan och få kriga ut sig. En finsk landslagsspelare gör ingen nytta på bänken då kan man lika gärna skicka hem henne. Radocaj var bra när hon landade i Umeå. Nu är hon tyvärr bara en random svensk. Ivezic var sjuk och hade inget på plan att ge i onsdags.

Noterar att A3 spelarna fick ledigt från både förmiddags och eftermiddgaspasset i baskethallen på torsdagen. Antar att det är lite rehab fys och video som gäller. Ute i Europa hade det blivit tung straffexercis i stället.

Kvällens match mellan Djurgården och BSKT är viktig för båda lagen. Vinner BSKT då är man fem vinster före Djurgården och sista platsen inget hot. En vinst för Djurgården innebär att de fortfarande har en lite chans att undvika nedflyttning.

Om Milligan börjar scora utifrån och Williams börjar ta lite returer i stället för att stå och titta på då vinner BSKT.

Godmiddag