Damligans status måste ifrågasättas eftersom inga lag vill upp och BCL vs BSKT

Söndag 29 december, 2019

Att ingen vill upp i den högsta damligan det är ett stort problem som måste lösas. Det borde prioriteras av SBBF.

Det är dags att tänka om och göra ligan attraktivare.

SBBF är till för föreningarna och inte tvärt om. Det måste vara på SBBF`s ansvar att ta reda på från de 24 div ett föreningarna vad som är anledningen till att inte fler lag vill satsa på att nå den högsta ligan. Deras åsikt är mycket viktig för att vi skall få fram fler bra basketspelare i landet.

Om tävlingsbestämmelser, serieplanering, resor, domarkostnader och avgifterna för deltagande samt licenser är den begränsande faktorn då bör man anpassa avgifter och regler mot föreningarna som är SBBF`s ryggrad. Jag uppfattar det som att man inte tänker på de breda massorna mer än i sitt idéprogram.

Kanske är det dags för lite revolutionerande grepp igen med en SuperDamliga redan till säsongen 2020/2021 med A3, Luleå, Alvik, Telge, Norrköping och Högsbo där lagen möts 4 ggr. Dessutom låter man de båda RIG lagen delta i utbildningssyfte men man spelar endast 2 ggr mot de RIG lag under en helg. Resultatet från matcherna mot RIG lagen räknas inte in i tabellen. Totalt blir det 24 matcher i grundserien men alla s.k värdematcher.

Man behåller en damliga med resterande fyra lag plus de sex bästa från basketettorna. Div 2 basketen får en ny och mycket högre status och div 3 basketen breder ut sig över landet igen. Serieträdet växer och det kommer att generera nya lag i slumrande föreningar och basketen växer.

Jag vet jag vet. Många tycker att jag bara svamlar men det är dags att testa serieträdet från 1993 igen. 

Gör om och gör det snabbt. Skapa intresse och nya möjligheter.

På herrsidan verkar man ha hittat rätt med BLH och Superettan men att dessutom ha två basketettor är för mycket. Även här borde man sanera. Om SBBF kan göra div 2 och div 3 basketen bättre då kommer det även att komma fram fler aktiva basketföreningar och fler bra basketspelare.

Dagens förbunds seriesystem är inget annat än en mjölkkossa för SBBF. Har du någon gång räknat på hur många miljoner som SBBF drar in enbart i anmälningsavgifter, deltagaravgifter och licensavgifter. Jag har inte koll på budgeten men jag tippar att det är 1/3 del av budgeten.

SBBF`s administartion fortsätter att växa år från år trots att allt har digitaliserats och det s.k papperslösa samhället är här förutom när det gäller att ordna med ett arbetstillstånd för en utländsk spelare. Det borde gå att lösa på en arbetsdag av Migrationsverket, RF och SBBF men icke. Då skall Post Nord leverera kuvert. Inte ens mejl eller fax får användas. Det är rena Hedenhös.

Jag räknade till 20 anställda på SBBF för en tid sedan. För drygt 10 år sedan var det bara hälften så många men effektiviteten var inte sämre snarare mycket mer personlig och bättre. Föreningarna får väldigt lite för pengarna.

Så här dan före derby dan kan jag inte låta bli att tänka tillbaka på det senaste mötet hemma mot BC Luleå den 5 november.

Den första perioden slutade 12 – 36 och var gräslig att uppleva. BSKT hade en slapp uppvärmning och de hängde inte alls med. Anderson hade lilla julafton redan i november. Den andra och tredje var jämna.

Efter 26 minuter var underläget bara 12 poäng och BSKT spelade hyfsat, men sedan kollapsade allt och det slutade med minus 36 och jag åkte hem redan innan slutsignalen. Det gör ont i själen att se BSKT torska på det sättet.

Jag har svårt att se att det skall sluta på samma sätt i morgon. BSKT har spelat hyfsat i många matcher i år men det har blivit många knappa förluster. Den senaste tiden har laget spelat bättre och bättre. Senast mot BCL sköt man riktigt illa.

Segern mot Jämtland var stärkande för alla parter. Kanske är det så att några av de nya spelarna först nu börjar passa in i Gustavssons sätt att vilja spela basket.

Det är bara att knäppa händerna och hoppas att matchen kommer att ledas av domare som har fair play högst upp på agendan. Luleå brukar allt som oftast ha klar hemmaplansfavör i LEA så det är något som BSKT måste kunna hantera.

Jag läste igår på nsd.se att basketbloggaren skriver att det blir en köttarmatch mot Umeå.

BSKT har minst lika mycket fys att sätta emot om de vill ha det viset och inte vill spela basket. Jag tror inte alls att Öqvist vill ha en köttarmatch utan endast en blixtrande snabb basket. Det gäller för BSKT att försöka kontrollera tempot.

I dagens nsd.se så kapar bloggaren sina egna bänkspelare efter matchen mot Köping trots att bänken heter Kerney, Eliasson, Massamba, Kobylak-Berglund.

Godmiddag