Umeå Kommun kan liknas med Ebberöds Bank när det gäller vidlyftiga bro och skolbyggen

Fredag 13 december, 2019

Bortdömningar förekommer i de allra finaste sammanhang det kan jag konstatera efter att ha sett Fenerbache mot Alba Berlin 107 – 102 efter OT i herrarnas Euroleague. Av en bekant hörde jag att Alba hade åkt dit på ”Türkish feber” som den kallas när domarna inte pallar trycket från den turkiska publiken så jag tittade på matchen i efterhand.

Jag håller med om att Alba inte hade domarna med sig men med lite skärpa i vissa lägen så hade de vunnit matchen under ordinarie tid och sluppit övertid. Eriksson sköt bara 2 av 10 i matchen och det duger inte för en starter.

Fener har Sloukas, de Colo, Williams och Lauvergne som skrapade ihop 70 pinnar , som är svåra att hantera.

Euroleague leds överraskande av Efes Istanbul med 11/2. Kolla in deras guard Larkin om du har tid.

I damernas Euroleague fick jag igår kväll se BLMA bli bortdömda nere i Girona i Spanien. BLMA ledde ganska klart långa stunder och spelade strålande men helt plötsligt började domarna leta fel på fransyskorna som tappade focus och humör mer och mer och sakta men säkert så närmade sig Girona. När slutsignalen gick hade hemmalaget vunnit med 56 – 55.

Jag är 100% säker på att den franska coachen såg vad som hände men troligtvis säger han ingenting eftersom laget är nykomlingar i Euroleague. BLMA är en av årets stora överraskningar i damernas högsta liga. De spelar snabbt och med stor frihet och fantasi. De flesta spelarna ganska okända men bra.

A3 plockar som du vet in Fontaine och det är nödvändigt om de vill utmana om guldet. Truppen har sett för svag ut men nu är det bättre om hon kommer upp på sin högsta nivå.

Helgens matcher för A3 borde vara ganska givna vinster men det gäller att passa sig för Visby som troligtvis kommer att börja vinna nu och då efter coachbytet. Det är en vanlig effekt med någon vinst i början. Tyvärr så får den nygamle coachen starta med Luleå och A3 borta. De kunde ha väntat med silkessnöret till efter den här helgen. I kväll vinner Luleå ganska lätt mot Visby.

Härom dagen beskrevs de tre KFUM Umeå produkterna Sandberg, Andersson och Dellbro som talanger igen i VK. Det de glömmer är att de är 21, 20 och 19 år och att de är seniorer och inte längre borde klassas som talanger. Det är dags att ta plats och minuter på högre nivå.

Det är svårt när det inte finns ett div 1 lag i Umeå att få tillräckligt många bra minuter i värdefullare seriematcher. Div 2 håller alldeles för låg klass jämfört med basketettan.

A3 har sex (6) utländska spelare och nu även en landslagsforward så i den truppen blir det bara ströminuter när matchen är avgjord och det är sällan kvalitetsminuter med lagets bästa spelare. Det är som sagt inte lätt att få speltid med så många utländska proffs som skall ha minuter för att trivas.

I helgen spelar Umeå mot Luleå BBK två matcher i div 2. Båda lagen är obesegrade hittills och Umeå kan med två vinster i princip säkra en plats i kvalet till basketettan till våren. 17.30 i morgon lördag i Tegshallen och 11.30 på söndag i samma hall är det som gäller.

Noterar att elitlagen samverkar med en gemensam annons och helgbiljett för alla tre matcherna. Jag kan dock inte se något pris vilket skulle kunna ha varit lockande. Ett bra tänk att testa i alla fall.

A3 har haft runt 150 (max) åskådare de senaste matcherna och BSKT runt 300 (max) dagens match mot Wettarna kanske kan innebära några fler med blidväder och ingen konkurrens om parkeringsplatserna. Dammatcherna kanske kan vinna några fler åskådare eftersom det är en helt annan publik som går på herrbasket.

BLD matchen på söndag har fått en ny starttid nämligen 15:30 helt plötsligt utan att jag har kunnat läsa om det någonstans.

Jag tror att Alvik gör ett misstag när de nu tar in Lundqvist i rotationen som är fastställd och etablerad i laget. Baresso och Hjern kommer att få färre minuter det kommer att skada kittet. Sabel som är reserv i landslaget kommer att spela med Lundqvist och de kommer att få ta många minuter. Notera att jag bara gissar och filosoferar.

När jag läser om Umeå Kommuns felberäkningar och extrakostnader vad det gäller Lundabron och Maja Beskovskolan så blir jag orolig. Vad är det för beslutsfattare vi har i toppen ? Kan politikerna verkligen få sitta kvar när de verkar ha bränt 100 tals miljoner pga av felberäkningar. Är det tjänstemännan som får gå i stället ? Syndabockarna skall fram tids nog.

Hur har Umeå Kommun tänkt att ta igen dessa kostnader ? Av erfarenhet så är det ofta fritidssektorn som brukar drabbas hårt när kommunen måste snåla dessutom har man ofta mage att spara på skolan och omsorgssidan.

Synd att kommunen renoverade och byggde om hela gamla Östra Gymnasiet men inte brydde sig att även helrenovera gympasalen, resultattavlan och ljudanläggningen. Golvet har man fixat riktigt bra. De borde dessutom ha gjort en mindre läktar tillbyggnad och byggt så att hallen skulle ha blivit mer funktionsduglig.

Trevlig Helg