Respekt till Köping och Wetterbygden

Söndag 17 november, 2019

Köping i toppen av serien efter 10 omgångar av BLH är en jätteskräll och skrällen blev inte mindre när de igår slog Borås för den andra gången. Jag läser lite varstans att många ger Christer Chribba Sjögren cred för värvningarna och att det är pga det som laget går så bra.

Givetvis finns det ett samband men det är självklart coach Panagiotis Nikolaidis som skall ha all cred för resultatet. Det är han som coachar och det är han som sköter bytena. Det är han som tar alla viktiga beslut. Äras den som äras bör.

Jag vet inte om du som läser HOOPS kommer ihåg vad jag skrev inför serien i fjol då laget var nykomlingar. Jag trodde redan då att Köping skulle kunna överraska just pga coachen. Jag har studerat honom sedan han var spelare och följt honom på avstånd under coachtiden. Det är en kille med stort basket hjärta och stort engagemang och givetvis stort kunnande. En sådan person får framgång även om man inte alltid har de bästa förutsättningarna. I fjol hade han lite för mycket ego i laget då blev det kval.

Jag tycker att det är BSKT´s problem idag, man har lite för mycket ego i laget och det kan komma att kosta om man inte justerar det. Det är svårt att spela disiplinerat anfallsspel som Gustavsson vill göra när man har 2-3 spelare som tänker för mycket på sin offensiva statistik. Det går inte att ändra på genom prat utan bara genom rat.

På tal om Köping då går det inte att bortse ifrån Wetterbygden. Båda lagen är nya ligalag med massor av hungriga ledare med höga ambitioner. Jag tror att dessa lag har kommit för att stanna och att de blir maktfaktorer och topplag under de närmaste åren.

Snart får Köping en ny hall och den blir väl basketanpassad nu med tanke på lagets prestationer. Jag är ganska säker på att Wettarna gör sitt yttersta för att så snabbt som möjligt kunna flytta in i någon större arena eller har de inte fler intresserade än runt 300. Mässhallarna i Jönköping ligger bra till inför slutspelet i år. Det enda jag inte gillar med Wettarna det är att dom har knyckt UCONN Huskies loggan.

Igår tittade jag på en tidigare spelad match i tyska toppligan mellan Brose Bamberg och Alba Berlin. En underbar match i högt tempo och med riktigt bra försvarsspel. Inte nog med det. Jag fick se ett flertal högklassiga individuella prestationer och dessutom en strålande Marcus Eriksson.

Matchen var jämn och lagen bytte ledning ett flertal gånger men i slutat var Alba lite vassare och vann med 74 – 78 framförallt pga en islänning med namnet Hermansson, som avgjorde med ett par långa tror under slutminuterna. Tyska Bundesliga är ett par klasser vassare än den svenske BLH.

Jag såg även delar av matchen CSKA mot Fenerbache i Euroleague. CSKA spelade som vanligt grymt bra på hemmaplan och Fenerbache coachen Obradovic var inte nöjd med sitt lags prestation. I en timeout med mikrofon hängande över sig och TV kameran riktad mot sig skriker han ut ”fuck you everyone, fuck you everyone and fuck you Datome”. Jag undrar vad den italienska landslagsspelaren tycker om det. Obradovic sitter säkert men jag skulle inte bli helt förvånad om Datome lämnar laget. I och för sig är den ledarstilen vardagsmat fortfarande i öst.

Vet du vad NDL är ?

”Dalen har den största truppen och är bäst tränade” sade en spelare härom dagen och idag får jag läsa att gammspelaren Niklas Jihde skall spela en jippomatch med Dalen i Superligan. Det är lite svårt att ta innebandyn på allvar ibland. När Henrik Larsson spelade med Helsingborg för 10 år sedan då var det en kul grej men inte längre.

Ha en bra söndag