All nödvändig basket utbildning finns på nätet men inte ledarskapet och motivation.

Onsdag 30 oktober, 2019

Jag skrev i söndags att kanske har både Uppsala och Visby börjat att fundera på ledarförändringar men det kan givetvis vara så att man inser/anser att det är spelarna som inte håller nivån och att man skaffar några nya helt enkelt.

Jag som har varit på damelit nivå sedan tidigt 80-tal fram till 2011 har varit med på hela resan. Förr fanns det nästan inga spelare att värva utan man fick utbilda dem själva och klara sig så gott det gick. Nu köper man dem billigt via mobilkontakt & internet.

Föreningar med bra och stor flick och damverksamhet producerade spelare på löpande band som höll bra nationell och tom ganska bra internationell standard (Södertälje, KFUM Söder, Arvika Basket, Nerike Basket, Uppsala, Högsbo, Luleå och även Cometerna) och tog de flesta platserna i landslaget på 80 och 90-talet. Jag nämner inga coacher som egentligen förtjänar att nämnas för sitt solida arbete med att utveckla spelare. Du som var med vet vilka jag tänker på.

På 80 och 90 talet åkte väldigt få till USA. Centrarna Pia Edvinsson och Kerstin Skagius från Cometerna gjorde succé på sina skolor men de var landslagsspelare innan de åkte. Kicki Johansson är vad jag minns den enda som blev proffs i Europa. 90% av de bästa svenska spelarna spelade i den svenska ligan på den tiden och lagen var riktigt bra. Numera drar ”alla på äventyr” till USA m.m och den svenska damligan är fylld många iofs ganska duktiga men unga orutinerade spelare.

Många av de bästa svenska ungdomsspelarna hamnar på RIG i Mark eller RIG Luleå och dessa spelare får den absolut bästa utbildningen för basketspelare enligt SBBF och den borde räcka för att konkurrera internationellt i samma åldersgrupp. Frågan är om utbildningen är tillräckligt bra och om den räcker internationellt.

Härom dagen pratade jag med en person som har varit med ett tag och han menade att U 20 och U 18 landslagen som skall delta i EM till sommaren borde bestå enbart av RIG spelare eftersom de tränar mest av alla, tränar på samma sak och borde kunna både det defensiva och offensiva spelet som rinnande vatten.

Jag tycker att han har en poäng här men jag tycker att det bör finns ett par jokerplatser i varje trupp eftersom det alltid finns några bra talanger ute i landet som man annars missar eftersom de inte går på RIG.

En nominering av enbart RIG elever skulle väcka starka känslor men kanske är det dags att testa hur det går. Lagen bör coachas av mycket erfarna coacher och inte av unga rookie coacher ifrån BLD eller liknande.

Det vore heller inte helt fel att starta en ny SBBF turnering som får namnet NIU MIX. En riksomfattande serie mellan alla NIU lag från hela landet. Ett första steg till en utvecklad skolbasket. Det unika med turneringen skulle kunna vara att man i första hand skall spela med årskurs lag och att lagen skall vara mixade lag där man har max två killar på plan hela tiden.

Jag har under hela min verksamma tid som basketcoach och ledare fått höra samma mantra från förbundsfolk på olika möten i Stockholm, på läger eller på utbildningar/clinics av landslagscoacher.

-”Spelare, som kommer till landslagsläger är för dåligt tränade”.

Jag har tom hört coacher som har hand om Region samlingar uttrycka samma åsikt om barn.

Jag blir alltid lika less och lika förbannad när jag får höra ”bortförklaringen” till att spelarna inte är nog duktiga. ”De är för dåligt tränade”. Sanningen är ju den att det är på SBBF:s ansvar att utbilda dem som utbildas till tränare tillräckligt bra så att de kan utbilda spelare på rätt sätt för att de skall bli tillräckligt bra för att kunna delta i landslagen.

Om en spelare inte håller måttet för den basket som landslaget tänker spela då borde spelaren aldrig ha blivit kallad till landslaget.

Jag anser att man på 80 och 90 talet arbetade på rätt sätt med alla steg utbildningarna och fick fram duktiga tränare. Steg 3 tränare var för mig en oerhörd kick och uppvaknande från en hel del hemproducerad kunskap.

Jag tror inte alls på den nya modellen med korta info kvällar och digitalt material för självstudier. Det kan alla tränare syssla med själva hemma via internet. Vem bryr sig om SBBF:s länkar när det finns ”Så mycket bättre” på nätet. Testa själv. Googla t ex ”dribbling drills for youth basketball”. Du får genast ett paket med basketövningar som hjälper dig under flera år som ungdomscoach. Dessutom är produktionen ofta så bra så att tittaren även utvecklar sin spelförståelse.

Den personliga kontakten vid längre utbildningar, kommunikationen och det visuella som ger den riktiga kicken är viktigare än SBBF tror. Kanske har jag fel. Om jag får leva 10-15 år till då vet jag svaret på den frågan.

Ledarskapsutbildning med information om hur man man skapar motivation borde alla coacher gå på regelbundet kanske en gång varje höst inför en ny säsong. SBBF borde satsa resurser på det och det borde vara obligatorisk närvaro för alla coacher under utbildningen.

Godmiddag