Houdini heter kanske Fredriksson

Söndag 27 oktober, 2019

45 – 15 till Högsbo mot Uppsala efter 15 minuter. Vad är det som händer med Högsbo. Har Fredriksson funnit den heliga graalen. Vinst med 41 poäng måste vara tufft för Uppsala. Visby gick återigen på en mina borta mot Wettarna och de är också nere för räkning. Jag tror att ledningarna för både Uppsala och Visby har börjat att fundera på ledarförändringar.

Med mycket möda och stort besvär lyckades A3 vinna borta mot Eos. Det blev exakt så besvärligt som jag skrev om igår. Jag såg inte matchen men jag vet att Eos har en erfaren coach och han spelade med stor säkerhet en hel del zonförsvar och en hel del press och varierade spelet.

Jag såg Luleå mot Alvik och konstaterar att Luleå när de som i år är favoriter, som vanligt får domsluten med sig på hemmaplan när ”de erfarna domarna dömer”. Om det hade varit de nya unga som följer regelboken, som dömde i Umeå när Umeå mötte Norrköping då hade de blåst foul på Nyström i slutsekunden och gett McCarville 2 kast. Om de hade dömt då tror i alla fall jag att Alvik hade vunnit den här matchen. 

Jag tycker att Luleå fick med sig alldeles för mycket de sista minuterna av matchen både i form av foul och bollinnehav. Däremot var foulen på Stern när hon sätter armbågen mot Ponturo en helt korrekt dömd foul.

Ponturo var Luleås bästa spelare men hon är inte landets bästa försvarsspelare som NSD skriver. Som vanligt överord och överord även om Nyström. Nyström missade det mesta under den offensiva korgen och passade ett par indianare så hon kom inte närmare landslagstruppen. Hiedeman sådär. Lite yviga dribblingar och störd av det svenska grisiga försvarsspelet. Om domarna hade dömt som i WNBA då hade hon fått minst fem foul med sig men det gäller för spelare i båda lagen.

Det tillåts alldeles för grisigt försvarsspel i den svenska dam och herrligan. Frågan för mig är vem det är som ligger bakom bedömningssättet.

Jag förstår mig inte på dagens unga coacher. Har de ingen fingertoppskänsla alls ? Går dom enbart efter ”sitt rotationsschema” ? Jovanovic sätter tre raka treor men blir direkt utbytt efter den tredje. Sandberg hoppar till när den går i och vänder sig direkt mot bänken för att plocka in en ny spelare. Det ser konstigt ut. Även Ekh kommer in och spelar med flyt och gör fem poäng snabbt på snygga aktioner men blir ganska fort utbytt. Båda spelarna kallnar på bänken liksom Nnamaka under tiden som rotationen går vidare.

Okockyte (står så på licensen) används på fel sätt i Luleå så hon passar inte in i laget just nu. Hon är inte bra om hon måste spela på det viset. Vesterberg ser svag och tempofattig ut. Luleå har långt kvar till något som kan likna form. Unge Sandberg har inte kommit på hur han skall använda sina äss än så länge men det kommer om han lyssnar på någon erfaren.

Alviks coachen jobbar på ett helt annat sätt. Den spelare som spelar får förtroende att spela länge så länge som de spelar bra försvar och vågar ta initiativ och bryta struktur i anfall och det gör Alvik spelarna. Jag är imponerad av Alvik och coach Ioannidis. De kommer att utmana om guldet i år. Sabel var sensationellt bra och jag förstår varför hon är uttagen i bruttotruppen. Hon bör gå före Lundqvist men det skrev jag ju i HOOPS för en tid sedan.

Sämsta halvleken i klubbens historia (53-26 till Köping) skriver op.se om Jämtlands förlust borta mot Köping men det är så det kan bli om man möter ett lag som inte tillåter ett lag spela sitt spel. Jämtlands run and gun basket eller ”happy go lucky” basket är det roligaste som finns om det fungerar men om inte då måste man spela försvar. Det gjorde inte Jämtarna. På torsdag skall BSKT till Östersund. Det blir som vanligt om inte BSKT är redo för kamp.

Tittade period på Bucks mot Heat sent igår kväll. Det var ingen upplyftande historia så jag gör nog som vanligt och väntar till våren och ser någon slutspelsmatch. Både Euroleague och en hel del Euro Cup matcher är bättre underhållning än NBA – tycker jag.

Det kokar över på NSD:s sportredaktion när deras hjältar vinner och nu ser jag att även basket krönikören på NSD sporten har börjat att ”koka ner”.

Godmiddag