Ingen energi i Umeå Energi Arena

Lördag 26 oktober, 2019

Det blev några dagars uppehåll med HOOPS och det bland annat på grund av att Umeå Energi Arena under hela fredagsdygnet helt saknade energi. Ja det är sant. Det fanns inte ens björn-ström i huset.

Hela Gammlia Idrottsanläggning var stängd och utan elström under hela fredagen pga installationsarbeten så alla som hade sina arbetsplatser fick helt enkelt stänga. UIK, Umeå FC, Korpen, Innebandyförbundet, Basketbollförbundet, A3 och BSKT, Umeå City och Minerva IF fick stanna hemma .

I normala fall borde väl alla föreningar och förbund bli kompenserade av kommunen för att de är utestängda från sina arbetsplatser en helt vanlig arbetsdag men inget har sagts om detta. Lite märkligt kan jag tycka. Det gick inte ens att ta sig in på arbetsplatsen eftersom nycklarna numera är elektroniska.

BSKT tog en viktig mental seger genom att vinna mot Nässjö. Som vanligt startade BSKT riktigt dåligt utan energi i Umeå Energi Arena och Nässjös fem utländska spelare lirade ut BSKT:s fem och gick till en stabil ledning, men då hände något märkligt och som jag enbart kan förklara med att Nässjö har en ung oerfaren coach.

Nässjö kunde ha toppat laget fem minuter till och hade kanske kunnat stänga matchen med en betryggande ledning men i stället byter han ut hela startfemman och tar in en ganska grön bänk som genast får svårt att stå emot. BSKT gnetar sig sakta men säker tillbaka in i matchen. Det märkliga är att bänkspelarna i Nässjö får fortsätta och proffsen på bänken skruvar sig och tittar på varandra nere på bänken. Jag studerade dem noga.  They did their job but It is hard when you have to do the job again.

Ett liknande scenario inträffar även i den tredje perioden. Nässjö har fjorton (14) poängs ledning och coachen luftar bänken lite igen. Det räcker för att BSKT med en hel del zonförsvar och fart kan komma tillbaka igen.  Nässjös proffs spelare måste vara förbannade.

Nåja det var inte bara Nässjös missar som gav BSKT segern. Äntligen spelade Gustavsson mycket zonförsvar med Williams dominerande under korgen med hjälp av Nilsson. Returerna gav snabba uppspel och då är BSKT bra. Jag hoppas att man kan utveckla och variera zonspelet lite mer då kommer det fler vinster. Om dessutom Odomes och Lawson kan börja hjälpa till lite mer med returtagningen då blir det ännu bättre.

Milligan är riktigt bra. Han kan göra poäng överallt men han bör hålla sig till skytte från distans för att undvika att bli nedklubbad nära korgen.

BSKT´s trepoängsskytte är inte bra (6 av 24) så jag hoppas att man inte skjuter så mycket treor i fortsättningen utan satsar på fart och attack framför allt rakt framifrån, som är svårt att försvara.

Till sist. Varför startar alltid BSKT så svagt på hemmaplan. De flesta lagen brukar starta bra på hemmaplan och direkt ta initiativet åtminstone när man möter lag på den nedre halvan. Jag tycker att det måste vara en viktig fråga att ställa. Vad beror det på att gästerna nästan alltid får ta initiativet i Umeå Energi Arena.

A3´s resultat borta mot Kayseri var väldigt starkt med tanke på att de spelade med sitt bästa lag och att A3 saknade Drummer. Brown vaknade igen efter några svaga matcher men Radocaj, Pelander och Ivezics statistik var rätt svag. Kanske finns det en bra vinstchans och inbördes möte på hemmaplan med fullt lag men då måste A3 vinna hemma mot Polkovice på torsdag.

Idag blir det inte lätt borta mot Eos. Ett svårspelat lag med bra coaching. Brown och Radocaj måste spela bra försvar och på topp framåt för att laget skall vinna utan Drummer.

Såg BC Luleå stundtals bli helt utspelade av Södertälje igår kväll och förlora med 75 – 82. BC Luleå spelade en zaggande man man från start som innebar att SBBK kunde styra och ställa som de ville. Det är knappast att försvara sin hemmaplan. Ökvist testade zonförsvar med hyfsat resultat och box and one på Palmblad. Inget fungerade riktigt bra och krossen var nära (-19) när Ökvist till sist fick alla att börja kriga. Då vände matchen och man kom till minus sex med ca fem minuter kvar då gick man tillbaka till zonförsvaret. Ridå. Om tio dagar kommer BC Luleå till Umeå.

Godmiddag